Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επικουρικές: Στέλνουν τα «ραβασάκια» μείωσης. Τι ισχύει για αποστράτους (πίνακας)

Άρχισε η αποστολή των σημειωμάτων μείωσης των συντάξεων από τα επικουρικά ταμεία. 




Τους ενημερώνουν για νέες μειώσεις 15% φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 18%. Δηλαδή στη διετία η μείωση έφτασε το 33%.

Την ίδια ώρα οι νέες συντάξεις είναι μικρότερες έως και 30%, καθώς η ΗΔΙΚΑ, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο καταγραφής, πιστοποιεί την εξέλιξη αυτή σε νέους συνταξιούχους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ενστόλους, ΟΑΕΕ κ.λπ.

Πλέον ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί σεισμικές δονήσεις. Συνταξιούχοι σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΤΕΒΕ και πρώην επαγγελματικά Ταμεία διαπιστώνουν απώλειες, με μεγάλους χαμένους όσους είχαν μισθό και πλήρωναν σχετικά υψηλές εισφορές. Ήδη από τον πρώτο κύκλο έκδοσης των πρώτων συντάξεων, θύματα του νόμου Κατρούγκαλου είναι οι έχοντες μισθό άνω των 1.500 ευρώ (μεικτά) με 30 έτη ασφάλισης.

Οι εξελίξεις, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, γιατί οι 2.600.000 συνταξιούχοι μπαίνουν σε νέα σκληρή δοκιμασία.

Δείτε τα επίσημα στοιχεία

• Στο Δημόσιο οι μειώσεις φτάνουν το 30% στις κατηγορίες ΠΕ Και ΤΕ, με 30 έτη εργασίας.

• Στο ΙΚΑ και με μισθό 1.500 ευρώ και 30 έτη εργασίας χάνουν από 25% έως 30%. Στο ΤΕΒΕ, όσοι είχαν υψηλές εισφορές χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ από τη σύνταξη.

• Στο ΤΑΕ, οι μεγάλες απώλειες είναι για όσους έχουν ασφάλιση άνω των 30 ετών.

• Απώλειες άνω των 30% έχουν δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι.

• Οι ένστολοι θα χάσουν από 25% έως 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, όπως τονίζει ο καθηγητής κ. Μητρόπουλος, τον Ιανουάριο του 2018, η μέση νέα σύνταξη (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) του ΙΚΑ ανήλθε σε 480 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2017 ανερχόταν σε 640 ευρώ. Δηλαδή μείωση 25%. Επίσης, μείωση 30% είχαμε στις μέσες συντάξεις του Δημοσίου.

Κατά τους ειδικούς, «η μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων οφείλεται στην πληρωμή των νέων συντάξεων χηρείας οι οποίες είχαν μεγάλες περικοπές, με συνέπεια να παρασύρουν πτωτικά τον μέσο όρο των νέων συντάξεων». Να τονισθεί ότι το σύνολο των συνταξιούχων είναι 2.580.925. Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ήταν 723,06 ευρώ, το μέσο εισόδημα από επικουρικές 171,86 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,99 ευρώ.

Η κυβέρνηση

Η υπουργός Εργασίας κα Αχτσιόγλου τονίζει ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα 85.000 κύριες συντάξεις, ενώ προσέθεσε ότι το τελευταίο δίμηνο έχει ξεμπλοκάρει η καταβολή των επικουρικών. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για 110.000 εκκρεμείς κύριες και 110.000 επικουρικές και εφάπαξ. Σύνολο, κατά τον κ. Πετρόπουλο, 213.000 συντάξεις.

Η Νέα Δημοκρατία και οι συνταξιούχοι της απαντούν: «Πέρυσι τον Ιανουάριο μας είπε ότι το τέλος του 2017 θα είχαν πληρωθεί όλες οι συντάξεις... Τώρα τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο...».

• Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ έχουν βελτιωθεί κι έτσι θα είναι δυνατό να γίνουν κάποιες διορθώσεις, ειδικά μετά τη λήξη του μνημονίου... Ωστόσο, λένε οι εργαζόμενοι και η ΝΔ, ούτε συμψηφισμοί έχουν γίνει, ούτε πληρωμές συντάξεων... Πώς πάνε καλά τα οικονομικά του ΕΦΚΑ;

• Οτιδήποτε αφορά το Ασφαλιστικό προαπαιτεί συμφωνία με την τρόικα. Άρα μόνο με άδεια των δανειστών μπορούμε να κάνουμε κάτι, απαντάει η αξιωματική αντιπολίτευση.

• Δεν μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί, δηλαδή οι τροϊκανοί.

• Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχουν αυξήσεις, λέγοντας ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει μικρότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν... Την αύξηση εισφορών με το ίδιο εισόδημα που τη βάζει; ρωτάει η ΝΔ.

• Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ένα μέρος των εργαζομένων πληρώνει μεγάλες εισφορές, όμως τόνισε πως πρόκειται για μικρό αριθμό έναντι του συνόλου.

• Το κυριότερο πρόβλημα σήμερα δεν είναι η αδήλωτη εργασία όσο η υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή άνθρωποι που δουλεύουν με πλήρες ωράριο αλλά εμφανίζονται να ημιαπασχολούνται.

• Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα έλθει το 2019, όπως φαίνεται να προβλέπει ο ΟΟΣΑ, αλλά το 2020, λέγοντας πως το εν λόγω μέτρο συνδέεται με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος επιτυγχάνεται.

Ωστόσο, αυτοί που «πληρώνουν τη νύφη» είναι οι 2.600.000 συνταξιούχοι.


(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 05/05/2018 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ)

STARATALOGIA 

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια