Μαθητές στη Θεσσαλονίκη κατασκεύασαν ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα για κάθε είδους τσάντα

Στο σχολείο μας, το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι μαθητές της Γ΄ 


Λυκείου που επιλέξαμε την τρέχουσα σχολική χρονιά το μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών αποδεχτήκαμε την πρόκληση – πρόσκληση της καθηγήτριάς να συμμετάσχουμε στο Πρόγραμμα «Εικονικές Επιχειρήσεις» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.
Χρειαζόμασταν μια ιδέα, μια καινοτόμα ιδέα για να ξεκινήσουμε. Στο τραπέζι έπεσαν πολλές και διαφορετικές προτάσεις. Σκεφτήκαμε τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, μετρήσαμε τις δυνάμεις μας, αναλογιστήκαμε τι μας αρέσει και τι όχι και καταλήξαμε στο προϊόν VOX, το πρώτο από μια σειρά καινοτόμων προϊόντων τα οποία δημιουργεί, παράγει και εμπορεύεται η επιχείρησή μας, η Creative Antitheft Robotic Equipment-CARE.


Τι είναι όμως το VOX; Είναι ένα μοναδικό σε καινοτομία ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα που τοποθετείται και επανατοποθετείται σε κάθε τσάντα, την οποία μετατρέπει σε «έξυπνη τσάντα» ανιχνεύοντας οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη πρόσβαση και ενημερώνοντας άμεσα, μέσω ενός ηχητικού συναγερμού, τον κάτοχό της. Παράλληλα, σε συνεργασία με την εταιρεία ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ - Δερμάτινα Είδη δημιουργήσαμε την πρώτη τσάντα με ενσωματωμένο αντικλεπτικό.
Αυτό που μας οδήγησε στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το γεγονός ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις οι κλοπές τσαντών σε δημόσιους χώρους είναι μια πραγματική μάστιγα, με τον κάθε πολίτη να αποτελεί υποψήφιο θύμα. Δυστυχώς, ο φόβος και η ανασφάλεια αναδεικνύονται σε παράγοντες της καθημερινής ζωής. Υπάρχει λοιπόν εκεί έξω μια αγορά που περιμένει να καλυφθεί και μια ανάγκη που ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Η έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε κατέδειξε ένα πρόθυμο, κυρίως γυναικείο, αγοραστικό κοινό διατεθειμένο να διαθέσει μέχρι και 30€ για ένα αντικλεπτικό τσάντας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη ζήτηση των προϊόντων μας, που σε αυτή τη φάση αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε. Αρχικός μας στόχος, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία, ήταν η υλοποίηση της ιδέας, αλλά και η εξέλιξή της. 

 Φυσικά οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν λίγες. Πρώτα από όλα το προϊόν απαιτούσε υψηλή τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα οι δύο μαθητές που στελέχωναν το τμήμα παραγωγής να αφιερώσουν πολλές ώρες μελέτης, ώστε να καταφέρουν να το δημιουργήσουν. Επίσης, έπρεπε με μικρό κεφάλαιο να κατασκευάσουν ένα προϊόν υψηλού κόστους, το οποίο αποτελείται από εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. Πολλά από αυτά χρειάστηκε να αγοραστούν κατόπιν παραγγελίας από Αθήνα και κάποια από το εξωτερικό. Ο χρόνος λοιπόν και το υψηλό κόστος παραγωγής ήταν οι αντίπαλοί μας. Τελικά τα καταφέραμε.

Το προϊόν που δημιουργήσαμε είναι μόνο η αρχή. Μπορούμε μελλοντικά να το εξελίξουμε και να μειώσουμε σημαντικά τόσο το κόστος, όσο και το μέγεθός του, αξιοποιώντας και τις γνώσεις που θα αποκτήσουμε στο Πανεπιστήμιο. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι τσάντες του μέλλοντος θα έχουν ενσωματωμένα αντικλεπτικά συστήματα. Ξεκινώντας την ανάπτυξη της ιδέας μας στο πλαίσιο του προγράμματος των «Εικονικών επιχειρήσεων» πλησιάζουμε τους πελάτες μας, δοκιμαζόμαστε, εξελισσόμαστε, ελπίζοντας να μπορέσουμε στο μέλλον να προχωρήσουμε στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της, δημιουργώντας το δικό μας startup. 
Η σχολική χρονιά που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για μας λόγω της προετοιμασίας μας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και η δημιουργία μιας επιχείρησης, έστω και «εικονικής», από μια ομάδα 16 μαθητών είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία, περισσότερο από όσο φανταζόμασταν στην αρχή. Αυτή λοιπόν την περίοδο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε εξαρχής πως θα υπήρχε, πέρα από το διάβασμα, μια σχολική δραστηριότητα που θα ενέπλεκε τους περισσότερους από εμάς, στην οποία θα αφιερώναμε το χρόνο και την ενέργειά μας. Η C.Α.R.E. μάς έκανε να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα ενός μαθητή της Γ΄ Λυκείου. Έδωσε σε κάποιους από εμάς τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το αντικείμενο που θέλουμε να σπουδάσουμε, μας εφοδίασε με επιστημονικές γνώσεις στον προγραμματισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την πληροφορική, την οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων, μας προσέφερε μελλοντικούς εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους. Μας ανάγκασε να βγούμε στον πραγματικό κόσμο, να γνωρίσουμε την αγορά και τον επιχειρηματικό στίβο, βελτίωσε την ικανότητά μας για επικοινωνία, μας έμαθε την αξία της ομαδικότητας, της αφοσίωσης, της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και της επαγγελματικής συνέπειας. Δοκίμασε τις σχέσεις μας, όταν κάποιοι από μας δεν συνεισέφεραν το ίδιο με τους υπόλοιπους, αλλά παράλληλα μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και τελικά μας έφερε πιο κοντά. 

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σταθούμε στην πολύτιμη συμβολή των συμβούλων εθελοντών κκ. Ιωάννη Παπαδόπουλου και Γεώργιου Βαρελά από την εταιρεία ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν πάντα κοντά μας μέντορες και εμψυχωτές, προσφέροντάς μας τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους και ικανοποιώντας όλες μας τις επιθυμίες. Πάντα κοντά μας, άμεσοι, ουσιαστικοί, πρόθυμοι να μας συμβουλέψουν, να αποκαλύψουν τα μυστικά της δουλειάς και να ξεδιπλώσουν μπροστά μας τον άγνωστο για μας και μαγικό κόσμο των επιχειρήσεων. 
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, επιχειρηματίες, χορηγούς, γονείς, καθηγητές και μας έδωσαν την ευκαιρία, το κίνητρο και την επιστημονική και ηθική στήριξη να δοκιμαστούμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, να απελευθερώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, να θέσουμε τα ερωτήματα και να ψάξουμε τις λύσεις και να λειτουργήσουμε υπεύθυνα σε αυτή προς όφελος δικό μας και του κοινωνικού συνόλου. 
Σύμβουλοι – Εθελοντές: Απόστολος Πεταλάς - Όμιλος FOURLIS, Ιωάννης Παπαδόπουλος – IKEA Θεσ/νίκης, Γεώργιος Βαρελάς - IKEA Θεσ/νίκης
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Άννα Ματσιώρη
Συνεργαζόμενοι καθηγητές: Νικόλαος Τερψιάδης – Ελένη Μαραρού
Οι μαθητές
Αθανάσιος Παπαθανασίου - Γενικός Διευθυντής και Δ/ντής Δημοσίων Σχέσεων
Αθηνά Χριστοφορίδου - Υποδιευθύντρια
Ειρήνη Καραογλανίδου – Γραμματέας Δ/νσης
Βασίλειος Χαρίτος – Δ/ντής Παραγωγής
Νικόλαος Νότας – Υποδιευθυντής Παραγωγής
Δημήτριος Βακουφτσής – Δ/ντής Οικονομικών Υπηρεσιών
Κωνσταντίνος Τάσιος – Υποδιευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών
Φοίβος Αναστασιάδης - Υποδιευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών
ΕυαγγελίαΨούνου – Εμπορική Δ/ντρια
Δημήτριος Κορωνίδης – Δ/ντής Marketing
Δάφνη Πασατά – Δ/ντρια Πωλήσεων
Παναγιώτα Πασατά - Υποδιευθύντρια Πωλήσεων
Δημήτριος Λιατίφης - Δ/ντής Πληροφοριακών Συστημάτων
Σωτήριος Αδαλόγλου - Υποδιευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων
Διομήδης Μαυρίδης – Υποδιευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων
Ναυσικά Αποστολίδου – Δ/ντρια Ανθρωπίνων Πόρων

huffingtonpost.gr


_