Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σπερματοζωαρίου


Η πρωτεΐνη centrobin ανακαλύφθηκε ότι παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της ουράς του σπερματοζωαρίου, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου «The Journal of Cell Biology», επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής στη Βαρκελώνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Καϊετάνο Γκονζάλες συνεργάστηκε με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Σιέννα, με επικεφαλής το δρα Τζιουλιάνο Καλλάνι, μελέτησε την κοινή φρουτόμυγα Drosophila melanogaster ως μοντέλο ανάπτυξης της ουράς του σπερματοζωαρίου.

Στις μύγες, όπως και στους ανθρώπους, το σπερματοζωάριο απαρτίζεται από την κεφαλή και την ουρά. Το ουραίο τμήμα είναι αυτό που βοηθά το σπερματοζωάριο να κινηθεί και να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Μια δεσμίδα μικροσωληνίσκων που διατρέχουν όλο το μήκος της ουράς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργικότητα της ουράς. Είναι παραταγμένοι με χαρακτηριστική συμμετρία, δομημένη από ένα μικρό όργανο που ονομάζεται βασικό σώμα, το οποίο βρίσκεται στη βάση της ουράς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, μελετώντας τις φρουτόμυγες, ότι η πρωτεΐνη centrobin παίζει καίριο ρόλο στη συνδεσμολογία μιας υποομάδας των μικροσωληνίσκων εντός του βασικού σώματος. Όταν η centrobin ήταν απούσα, το βασικό σώμα δεν είχε μικροσωληνίσκους με αποτέλεσμα οι αρσενικές μύγες να είναι στείρες.

Επίσης, η σύνδεση μεταξύ κεφαλής και ουράς στο μεταλλαγμένο σπερματοζωάριο, χωρίς centrobin, ήταν διαταραγμένη, μοιάζοντας περίπου με την κατάσταση των ελαττωματικών ανθρωπίνων σπερματοζωαρίων που καθιστούν στείρους τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στα συμπεράσματα της μελέτης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεΐνη centrobin παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη της ουράς του σπερματοζωαρίου, σε ανθρώπους και μύγες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια επιστημονική ομάδα είχε σε προηγούμενη μελέτη αποδείξει ότι η centrobin έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των πρωταρχικών κροσσών, μια κοντύτερη εκδοχή της ουράς που είναι παρόντες σε συγκεκριμένους νευρώνες στις μύγες και σε πολλά ανθρώπινα κύτταρα, όπου λειτουργούν ως αισθητήρες εξωτερικών ερεθισμάτων. Όπως και η ουρά, οι κροσσοί περιέχουν μια διάταξη μικροσωληνίσκων.

Τα αποτελέσματα των δύο αυτών μελετών αποκαλύπτουν την πολυλειτουργική φύση της πρωτεΐνης centrobin, που τελικά παίζει αντικρουόμενους ρόλους σε διακριτά κύτταρα του ιδίου οργανισμού.


Πηγή: in.gr
_