Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΑμΣΚΠ: Φραγμούς βάζει ο νέος πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση



Φραγμούς καταγγέλλει ότι βάζει στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) ο νέος Πίνακας Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων που εκδόθηκε σε ΦΕΚ.

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια η ΠΟΑμΣΚΠ κατάφερε τον περασμένο Φεβρουάριο να λάβει από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαιώσεις ότι προϊούσες μορφές της νόσου θα εντάσσονταν στον αναθεωρημένο Πίνακα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη-αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας κρίνεται επ’ αόριστον.

Σύμφωνα όμως με την ΠΟΑμΣΚΠ, στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και συγκεκριμένα στη σελίδα 16964, στην παράγραφο με τα νοσήματα του νευρικού συστήματος όπου έχουν ενσωματωθεί μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, αναφέρεται πως ο πάσχων πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας ≥67% και να έχει περάσει τουλάχιστον 2 διετείς κρίσεις από Υγειονομική Επιτροπή, προκειμένου να πάρει πιστοποιητικό αναπηρίας εφ’ όρου ζωής.

Η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί πως η απόφαση βάζει φραγμούς στην εφ’ όρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων που νοσούν από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ή που μπορεί να υποπέσουν στη Δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή) αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να περνούν τακτικά το Γολγοθά των ΚΕΠΑ.

«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ για ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις μη-αναστρέψιμες παθήσεις, ούτε αντικατοπτρίζει τα όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Για το λόγο αυτό ζητά να συναντηθεί άμεσα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, καθώς και να εκδοθεί διευκρινιστική οδηγία.


Πηγή: Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - weekinews.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια