Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκδήλωση Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης»


Αναδημοσιεύουμε από το youknow.gr

Για το Λάκωνα και Μανιάτη συμπατριώτη μας, Τζανέτο Φιλιππάκο, δε χρειάζονται συστάσεις, γιατί όλοι εδώ στη Λακωνία γνωρίζουμε ότι μας στηρίζει και είναι πάντα δίπλα μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Ο κύριος Φιλιππάκος βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο πλευρό των συμπατριωτών μας, σε μία συγκινητική βραδιά, που οργανώθηκε από τους «Όμοιους της Μάνης», την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, στο Ναυτικό Όμιλο του Πειραιά.
Σε αυτήν την όμορφη και υπερκομματική εκδήλωση, με άρωμα θάλασσας, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης».
Ο εξαίρετος επιστήμων, Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου, μίλησε με θερμά λόγια για τον κύριο Φιλιππάκο, ευχαριστώντας τον, για την παρουσία του στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, και πολλά πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο κ. Φιλιππάκος, στη διάρκεια της όμορφης βραδιάς, μίλησε από καρδιάς για τη Μάνη και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«Ο Καθηγητής, ο κύριος Κουτσιλιέρης, και όλοι οι συντελεστές του Ινστιτούτου, επιτελούν ένα σπουδαίο έργο, μέσα από τις κοινωνικές δράσεις και τις συλλογικές λειτουργίες, έχοντας ως απώτερο σκοπό την προβολή της ιστορικότητας, της φυσικής ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας της Μάνης, εν γένει. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για όλους αυτούς τους λόγους.
Η Μάνη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ελληνική ιστορία, και μέσα από την ξεχωριστή αυτή διαδρομή αποδεικνύει τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, μέχρι και σήμερα.
Η πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης, που σφυρηλατήθηκε ανά τους αιώνες και σημαδεύτηκε από την προσπάθεια των Μανιατών για επιβίωση και αυτονομία, συνδέεται άρρηκτα με ένα φυσικό περιβάλλον, που προκαλεί το δέος σε όλους.
Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα που νιώθεις όταν ταξιδεύεις στη Μάνη. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος τόσο διαφορετικό, αγέρωχο, επιβλητικό, αλλά συνάμα φιλόξενο. Περπατάς ανάμεσα σε ασφόδελους, το σύμβολο του Κάτω Κόσμου και η μυρωδιά του φασκόμηλου διαπερνά τις αισθήσεις σου.
Όπου και να γυρίσει το μάτι σου, θα δεις μικροσκοπικές ελιές και πέτρα. Πέτρα, στο τοπίο, στις βυζαντινές εκκλησίες, στην αρχιτεκτονική, στους ηθικούς κανόνες. Κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, όταν έγραφε:
«Να κι οι Μανιάτες! Κι είν’ όπως είναι οι βράχοι τους: και σουβλεροί κι ολόρθοι, και ολόγυμνοι και απάτητοι και ξεμοναχιασμένοι».
Οι Μανιάτες είμαστε περήφανοι για τον τόπο και την καταγωγή μας. Ως απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών, των Ελευθερολακώνων, αλλά και των Παλαιολόγων, των Κομνηνών, των Φωκάδων και άλλων, γνωρίζουμε πολύ καλά από ηρωικές μάχες.
Μάνη, γη της πέτρας! Αλλά και Μάνη, γη της ελιάς! Η ελιά, και στην αρχαιότητα και στους χριστιανικούς χρόνους, ένα διαχρονικό σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και φιλίας. Έτσι κι εμείς, οι Μανιάτες, είμαστε σύμβολα λεβεντιάς, αυταπάρνησης και θάρρους!
Στοιχεία τόσο επίκαιρα ακόμη και στις μέρες μας. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε μονοιασμένοι και αλληλέγγυοι, και να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι της μανιάτικης ιδιοσυγκρασίας μας.
Με αγωνιστικότητα, ειλικρίνεια, πατριωτισμό, και συνεργασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα πάνε μπροστά τον τόπο μας.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι δράσεις του Ινστιτούτου οι «Όμοιοι της Μάνης», θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην ανάδειξη και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και τη γνωστοποίηση της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας της Μάνης για την περαιτέρω ανάπτυξη και πολιτική ισχυροποίηση της.
Η Μάνη και η Λακωνία γενικότερα μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας, για να λάβουν τη θέση που τους αξίζει σε κάθε επίπεδο.
Και η συνεισφορά της Ντίας Τζανετέα στη διαμόρφωση ενός πλαισίου στα λακωνικά κοινά, είναι σπουδαία, γιατί με την ευγένεια της και το ήθος της, έχει αποδείξει ότι διασφαλίζει το όραμα για μια Λακωνία της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Eίμαστε όλοι «Όμοιοι» Μανιάτες, «Όμοιοι» στην ευαισθητοποίηση και στην προώθηση της συνεργασίας, «Όμοιοι» στην αγάπη μας για την Μάνη!»

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια