Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σφραγίστηκε η Διεύθυνση Μεταφορών Κέρκυρας – «Λαδώματα» για διπλώματα

Πρωτοφανείς είναι οι διαστάσεις που είχε πάρει η δράση κυκλώματος εντός της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κέρκυρας, όπου υπάλληλοι «λαδώνονταν» επί σειρά ετών για να
δίνουν διπλώματα οδήγησης.
Όπως αποκαλύπτουν στο «Έθνος» πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατάφερε να συλλέξει στοιχεία που «καίνε» τουλάχιστον έξι εξεταστές και υπαλλήλους διαφόρων Τμημάτων της Διεύθυνσης Μεταφορών, σε βάρος των οποίων αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.
Η δράση του κυκλώματος στο νησί εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 17 χρόνια, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που ερευνούν την υπόθεση, να αναζητούν στοιχεία για πρόσωπα που βρίσκονταν στο παρελθόν σε «υψηλές» θέσεις της υπηρεσίας. «Η διαφθορά είχε απλωθεί σε όλα τα επίπεδα. Το νησί έχει 20 σχολές οδηγών. Από αυτές μόνο οι πέντε δεν λάδωναν εξεταστές. Ασχέτως αν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των σχολών δεν το καταθέτουν», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.
Οι σημερινοί Τμηματάρχες της Διεύθυνσης, οι οποίοι είναι σχετικά «καινούργιοι» στις θέσεις τους, δεν έχουν καμία ανάμειξη στο κύκλωμα. Αντιθέτως συνεργάζονται με τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. για να πέσει περισσότερο φως στην υπόθεση. Ανάμειξη στο κύκλωμα δεν έχει ούτε ο διευθυντής της υπηρεσίας.
Ενδεικτικό, πάντως, της έκτασης των ερευνών είναι ότι χθες «σφραγίστηκε» η Διεύθυνση (το κοινό για πρώτη φορά δεν είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες), προκειμένου οι αστυνομικοί και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να «σαρώσουν» όλα τα αρχεία της υπηρεσίας και να βρουν στοιχεία, που μπορεί να «δέσουν» κατηγορίες για αδικήματα του παρελθόντος. «Το σφράγισμα μπορεί να έχει και συμβολική σημασία, καθώς πρόκειται για μία υπηρεσία που πρέπει να ξηλωθεί και να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Δεν υπήρχε άνθρωπος στο νησί που να μην ήξερε για τη διαφθορά στη Διεύθυνση. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχουν αρχίσει να ανοίγουν στόματα», λέει πηγή από την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας.
Το κύκλωμα λειτουργούσε ως εξής: Ο πελάτης πήγαινε στη σχολή οδηγών για να πάρει δίπλωμα οδήγησης. Οι σχολές οδηγών είτε ενσωμάτωναν στην τιμή το λάδωμα (καθώς είχε καταστεί σαφές στην τοπική κοινωνία ότι πρόκειται για αυτονόητη διαδικασία) είτε το ανέφεραν ως έξτρα ποσό που έπρεπε να καταβάλει ο υποψήφιος. Για το δίπλωμα αυτοκινήτου το «λάδωμα» ήταν 100 ευρώ, ενώ για ένα επαγγελματικό δίπλωμα για βαρύ όχημα μπορεί να έφτανε και τα 700 ευρώ.
Στην Κέρκυρα πραγματοποιούνται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα εξετάσεις για διπλώματα αυτοκινήτου, στις οποίες λαμβάνουν μέρος περίπου 45 υποψήφιοι οδηγοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τζίρος από τα «λαδώματα» μόνο για τα Ι.Χ. ανερχόταν στις 200.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό, ωστόσο, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, ήταν ένα μικρό μέρος των «εσόδων». Και αυτό διότι εκτιμάται ότι ο μεγάλος «τζίρος» προερχόταν από τα επαγγελματικά διπλώματα, για τα οποία η «μίζα» ξεκινούσε από τα 300 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι είχαν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις για επαγγελματικό δίπλωμα οδηγοί που δεν γνώριζαν επαρκώς ελληνικά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο, πήραν με το… αζημίωτο δίπλωμα και οδηγούν μάλιστα στους δρόμους του νησιού με την ιδιότητα του επαγγελματία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν και σχολές οδηγών που δεν συμμετείχαν στο «πάρτι διαφθοράς». Οι υποψήφιοί των σχολών αυτών που τα πήγαιναν άριστα στις εξετάσεις περνούσαν επιτυχώς. Όσοι έκαναν παραπάνω από ένα λάθος «κόβονταν» χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι υπήρχαν και υποψήφιοι που παρότι είχαν «λαδώσει» κόπηκαν, γιατί οδηγούσαν τόσο αδέξια που ακόμα και οι εξεταστές που ήταν στο «κόλπο» δίστασαν να τους περάσουν. Οι εξεταστές είναι νυν υπάλληλοι της περιφέρειας και πρώην του υπουργείου Μεταφορών.
Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την εξάρθρωση του κυκλώματος, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κέρκυρα μετέβη κλιμάκιο του Εσωτερικών Υποθέσεων από την Αθήνα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση στέλνει μήνυμα απέναντι σε όσους συμμετέχουν σε ανάλογα κυκλώματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος
Του Αλέξανδρου Καλαφάτη


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια