Μπορεί μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή σας να σας προστατέψει από το Πάρκινσον;Μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή μπορεί, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία, να μας προστατεύσει από το Πάρκινσον!

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Scientific Reports», μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παρβαλβουµίνη είναι αυτή που δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης της εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος.

Τακτική κατανάλωση ψαριού = ενισχυμένη προστασία από το Πάρκινσον

Στόχος των ερευνητών από το σουηδικό πανεπιστήμιο ήταν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και της μακροπρόθεσμης νευρολογικής υγείας.

Μέχρι σήμερα, τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από την κατανάλωση ψαριού αποδίδονταν στα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά που παρέχει, ωστόσο τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η παρβαλβουµίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά είδη ψαριών, αποτρέπει το σχηματισμό βλαβερών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Πάρκινσον.

Ως «αποτύπωμα» του Πάρκινσον στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα συνουκλεΐνη, η οποία έχει πάρει γι’ αυτόν το λόγο το προσωνύμιο «πρωτεΐνη του Πάρκινσον».

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές μέσα από τη μελέτη τους, είναι ότι η παρβαλβουµίνη σχηματίζει συμπλέγματα που προσκολλώνται στην άλφα συνουκλεΐνη και την «περισυλλέγουν», αποτρέποντας τη συσσώρευσή της στον εγκέφαλο.


«Η παρβαλβουµίνη συγκεντρώνει την πρωτεΐνη του Πάρκινσον κι έτσι δεν της επιτρέπει να συσσωρευτεί και να σχηματίσει επικίνδυνα συμπλέγματα» εξηγεί η Pernilla Wittung-Stafshede, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα ορισμένων ψαριών σε παρβαλβουµίνη είναι τεράστια, μια αύξηση της ποσότητας ψαριού στη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια πολύ απλή, αλλά αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα πλούσια σε παρβαλβουµίνη είναι ψάρια όπως η ρέγγα, ο μπακαλιάρος, ο κυπρίνος, ο σολομός και το λυθρίνι.


Πηγή: onmed.gr
_