Πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε τον κρόκο του αβγού ή όχι;


Οι κανόνες του healthy eating επιβάλλουν να τρώμε μόνο τα ασπράδια και να πετάμε τους κρόκους των αβγών.

Ομελέτα μόνο με ασπράδια, pancakes μόνο με ασπράδια και όλα αυτά όχι για λόγους γεύσης, αλλά στο όνομα της «αγίας υγιεινής διατροφής». Αν έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία του clean eating (ή ξέρεις ανθρώπους που το έχουν κάνει), σίγουρα έχεις χωρίσει ένα αβγό στα δύο προκειμένου να το φας.

Με τη λογική του να αποφύγεις τα λιπαρά που σου δίνει ο κρόκος, σε πολλές διατροφές συστήνεται η κατανάλωση των αβγών σε αυτή τη ελλιπή μορφή. Τρώγοντας δηλαδή μόνο τα ασπράδια.

Η διατροφολόγος Jo Hollington από τη Μεγάλη Βρετανία ανέβασε, πρόσφατα, στο λογαριασμό της στο Instagram μια πολύ κατατοπιστική φωτογραφία σχετικά με την θρεπτική αξία του κάθε μέρους του αβγού.

Όπως βλέπεις τα ασπράδια περιέχουν μια τίμια ποσότητα πρωτεΐνης, ελάχιστους υδατάνθρακες, μηδέν λιπαρά και κάλιο.

Οι κρόκοι από την άλλη είναι το κομμάτι του αβγού που συγκεντρώνει τα λιπαρά και τη χοληστερίνη (οι δύο λόγοι για τους οποίους αποφεύγονται). Την ίδια στιγμή, όμως, περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β12 και φυλλικό οξύ), βιταμίνη D, ασβέστιο, λιπαρά Ω-3 και σίδηρο.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Και τα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου. Αν σε ενδιαφέρει η πρωτεΐνη λόγω έντονης άσκησης, τότε ναι, μπορείς να τρως μόνο τα ασπράδια. Αν το πρόβλημά σου είναι η χοληστερίνη να σου πούμε ότι ένα ολόκληρο αβγό περιέχει 211 mg όταν η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα είναι 300 mg. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρως ένα αβγό την ημέρα (ή δύο, αλλά όχι κάθε μέρα) και να είσαι προσεκτικός με τις ποσότητες τυριού, κρέατος και γαλακτοκομικών που καταναλώνεις ώστε να μην ξεφεύγεις με τα mg χοληστερίνης.

Η επιλογή είναι δική σου!


Πηγή: ladylike.gr
_