Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ημερίδα του ΚΕΜΕΑ: «Δράσεις Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό στην Ελλάδα»

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Εγκληματολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Κάτω Σαξονίας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού
έργου PERICLES- Policy Recommendation and Improved Communication Tools for Law Enforcement and Security Agencies Preventing Radicalisation, στις 22 Φεβρουαρίου 2018, την ημερίδα με θέμα: «Δράσεις Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό στην Ελλάδα». Στις εργασίες της ημερίδας έλαβαν μέρος πάνω από 100 συμμετέχοντες εκ μέρους Φορέων Επιβολής του Νόμου (Ελληνική Αστυνομία, Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, Τελωνεία), του Δημοσίου Τομέα (Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Υγείας κ.α.), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτριος Αναγνωστάκης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Εισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκ μέρους της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και  ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Το βασικό προβληματισμό της ημερίδας, για την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικής πρόληψης της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και της υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων, έθεσε ο  Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α., Ιωάννης Ταφύλλης, ο οποίος παράλληλα παρουσίασε και το ρόλο του ΚΕ.ΜΕ.Α., δίνοντας έμφαση στις πρωτοβουλίες για την καθιέρωση μόνιμων διαύλων συνεργασίας και υιοθέτησης στρατηγικής προληπτικής δράσης. Ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εγκληματολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Κάτω Σαξονίας Matthew Phelps, παρουσίασε και ανέλυσε το πρόγραμμα PERICLES, καθώς και τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και τις ευάλωτες ομάδες που εντοπίζονται στην Ευρώπη.
Στο πρώτο πάνελ, με συντονιστή τον Νομικό-Πολιτικό Επιστήμονα και μέλος του Δ.Σ ΚΕ.ΜΕ.Α Χρήστο Μαντζιώρο, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες των Δημόσιων Φορέων για την πρόληψη του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης συμμετείχαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, η Ειδική Συνεργάτις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δρ. Αγγελική Αρώνη,  ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Κωνσταντίνος Γκογκόσης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, στέλεχος του ΚΕ.ΜΕ.Α και προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας RAN POL Βασίλειος Θεοφιλόπουλος. Ο δεύτερος κύκλος πολιτικών περιελάμβανε τις παρουσιάσεις από την Ειδική Συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων Βασιλική  Κεραμίδα, την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Δρ. Σοφία Γιοβάνογλου και την εκπρόσωπο της Ομάδας Εργασίας RAN Young Μαρίνα Μπουρτούλη.
Το δεύτερο πάνελ με συντονιστή τον Διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α, Ιωάννη Ταφύλλη, αφορούσε στη συμμετοχή ελληνικών φορέων σε ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με το φαινόμενο της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης. Ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάζαρος Μεράκος, ο  Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνος Πατσάκης, η Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ. Ρόζα Βασιλάκη και ο Εκπρόσωπος της Eurotec S.A. Δημήτριος Ρωσσάκης παρουσίασαν αντίστοιχα τα Προγράμματα YCARE, PRACTICIES, RAD MONITOR και LIAISE II, ενώ ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΕ.ΜΕ.Α Τριαντάφυλλος Καρατράντος, παρουσίασε  τις ερευνητικές  δράσεις του ΚΕ.ΜΕ.Α..
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ιδιαιτέρως σημαντική Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης αναφορικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με συντονιστή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α, Παναγιώτη Τσάκωνα. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Νικόλαος Δεμερτζής, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχιος Φυτράκης. Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα, στο Ισλάμ και στις θρησκείες και στα σωφρονιστικά καταστήματα αντίστοιχα.
Τέλος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PERICLES, πραγματοποιήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2018 και δυο workshops για στελέχη των Φορέων Επιβολής του Νόμου και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ανθρώπους.

Φωτογραφικό Υλικό
(κάντε κλικ πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση)
 1thmb  2thmb  3thmb
     
 4thmb  5thmb  6thmb
     
 7thmb  8thmb  9thmb
     
 10thmb  11thmb  12thmb
     
 13thmb  14thmb  15thmb
     
 16thmb  17thmb  18thmb
     
 19thmb  20thmb  21thmb
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια