Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε μπορεί το άγχος να είναι ωφέλιμο για την υγεία μας;


Υπάρχει περίπτωση το άγχος να κάνει καλό και όχι κακό στην υγεία μας;

Εάν είσαι ανάμεσα στους ανθρώπους που αγχώνονται εύκολα και αρκετά συχνά, τότε σίγουρα θα αμφισβητήσεις τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας.

Όταν αγχωνόμαστε, νιώθουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι, τους χτύπους της καρδιάς μας να ανεβαίνουν και μερικές φορές φτάνουμε στα όρια της κρίσης πανικού. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα άγχους μπορούν, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, να είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Πώς γίνεται αυτό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι κάτι το οποίο θα ευχόμασταν να μην υπήρχε. Όμως, μια νέα μελέτη έχει αντίθετη άποψη, αφού υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επίπεδα άγχους είναι πραγματικά ωφέλιμα για τη μνήμη μας.

Τη συγκεκριμένη μελέτη δημοσίευσαν πρόσφατα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo στο επιστημονικό περιοδικό «Brain Sciences».

Οι ερευνητές κάλεσαν 80 φοιτητές να απαντήσουν στο τεστ Scale Depression Stress Scale, προκειμένου να εντοπίσουν τα επίπεδα άγχους των φοιτητών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια εργασία. Σε τυχαία σειρά ορισμένοι κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια πιο εύκολη δοκιμασία, ενώ οι υπόλοιποι μια πολύ πιο δύσκολη. Οι ερευνητές είδαν ότι οι συμμετέχουσες με μέτρια επίπεδα άγχους εκτέλεσαν καλύτερα το έργο που τους δόθηκε.

Παρόλα αυτά, η συγγραφέας της έρευνας Myra Fernandes αναφέρει ότι το άγχος για να είναι ωφέλιμο πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. «Μέχρι ένα ορισμένο σημείο, τα επίπεδα άγχους μπορούν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη μνήμη μας, αλλά γνωρίζουμε από άλλες έρευνες ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους ανθρώπους και κατ΄ επέκταση τη μνήμη και τις επιδόσεις τους» αναφέρει η ειδικός.

Το άγχος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι διασκεδαστικό, αλλά τουλάχιστον αυτή η έρευνα μάς δίνει μια πιο θετική άποψη για να το αντιμετωπίσουμε.


Πηγή: ipop.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια