Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αφιέρωμα στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.: Η ανθηρή αρχή, οι 4.000.000 έλεγχοι και η «ανώμαλη» εξέλιξή της

Μετράει οχτώ χρόνια ζωής, έχει γράψει στο «βιογραφικό» της 4.000.000 ελέγχους προσώπων, 2.000.000 ελέγχους οχημάτων και 75.000 συλλήψεις. Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. φαίνεται ότι με τις επιδόσεις
της, από την ίδρυσή της το 2010, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά. Η υπηρεσία, ωστόσο, έχει αποδυναμωθεί σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα συμμορίες ληστών να εκμεταλλεύονται το «κενό» και να «χτυπούν» τις ημέρες και τις ώρες που δεν περιπολούν οι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στη «ΔΙ.ΑΣ.» υπάρχουν σήμερα 450 αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι ανήκουν τυπικά στη δύναμη της αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (φύλαξη επωνύμων και άλλες υπηρεσίες). Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα, έχουν φύγει από τη δύναμη της ΔΙ.ΑΣ. 200 αστυνομικοί.
Η υπηρεσία, η οποία είχε χθες τα «γενέθλιά» της, άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013. Και αυτό γιατί παραβιάστηκε ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούσε κανείς να φύγει από την προμετωπίδα του Σώματος». Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί σήμερα κατά μέσο όρο μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ανά Δήμο της Αττικής, σε αντίθεση με το παρελθόν που αντιστοιχούσαν σε κάθε Δήμο τρεις ομάδες.
Το 2010 η ΔΙ.ΑΣ. αριθμούσε 2.800 άνδρες, εκ των οποίων περιπολούσαν στους δρόμους 2.200. Σήμερα, αριθμεί τυπικά περίπου 2.300 αστυνομικούς, εκ των οποίων περιπολούν στους δρόμους 1.000 (το καλοκαίρι 800 λόγω των αδειών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε οχτώ χρόνια η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας μειώθηκε στο μισό.
Πρακτικά από τις 7.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 τα ξημερώματα περιπολούν ανά εξάωρο στους δρόμους της Αττικής 50 ομάδες, ενώ από τη 1.00 τα ξημερώματα μέχρι τις 7.00 το πρωί η αστυνόμευση επαφίεται σε 15 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και περίπου 40 περιπολικά της Άμεσης Δράσης. Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι με τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπίζονται και να καταδιώκονται συμμορίες που συνηθίζουν να δρουν από τις 3.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 (όπως για παράδειγμα οι σπείρες που «χτυπούν» ΑΤΜ τραπεζών).
Ένα άλλο θέμα είναι η επιχειρησιακή της λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες το 50% της δύναμης απασχολείται στη φύλαξη στόχων και στη συνδρομή σε δράσεις άλλων υπηρεσιών. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλης Ντούμας, δηλώνει στο «Έθνος»: «Η χωρίς φειδώ διάθεση ανδρών στη φρούρηση πολιτικών και επιχειρηματιών πρέπει να λάβει ένα τέλος. Επίσης, πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις διαβιβάσεις των σημάτων. Το προσωπικό χρησιμοποιεί ακόμα αναλογικούς ασυρμάτους και όχι ψηφιακούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος θέλει υποκλέπτει τα σήματα. Δηλαδή, αυτομάτως βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές Αρχές. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα οδηγούν σιγά -σιγά στην αποδόμηση της υπηρεσίας. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα που έχει καταφέρει να κάνει τους πολίτες να ταυτίζονται με τις επιτυχίες της και να πενθούν με τις απώλειες της. Γιατί δυστυχώς έχουμε θρηνήσει θύματα. Συναδέλφους μας που έχουν πέσει εν ώρα υπηρεσίας, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο από σκληρούς κακοποιούς».
Από την πλευρά τους πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στόχευση της ηγεσίας είναι να ενισχυθεί η ΔΙ.ΑΣ., καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το αίσθημα ασφαλείας για τους πολίτες εξαρτάται άμεσα από τη συγκεκριμένη ομάδα. Βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η μικροεγκληματικότητα, η οποία φαίνεται ότι σε αντίθεση με τα βαριά εγκλήματα, εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ικανοποιητικός παραμένει ο χρόνος αντίδρασης των δικυκλιστών στα σήματα που λαμβάνουν, καθώς φτάνουν στο σημείο του συμβάντος μέσα σε λίγα λεπτά.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος
Του Αλέξανδρου Καλαφάτη


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια