Ο Δήμος Μυκόνου τίμησε το Λιμενικό, την ΕΜΑΚ και εθελοντές για τη διάσωση των ναυαγών στο Τραγονήσι

Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων στη Μύκονο ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό 

Μέγαρο, με το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας το φλουρί της οποίας έπεσε στο νεοσύστατο Πυροσβεστικό Σώμα Μυκόνου και στη δημότισσα κα. Ειρήνη Πάουλα, καθώς και βράβευση όλων εκείνων που στις 24 Δεκεμβρίου έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, προκειμένου να σωθούν οι ζωές των ναυαγών στο Τραγονήσι.

Ο Διοικητής 6ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛ ΑΚΤ. κ. Σκευοφύλακας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μυκόνου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου για την τιμητική βράβευση, την οποία επεσήμανε ότι την θεωρεί υπερβολική τιμή δεδομένου, ότι έχει την πιστή πεποίθηση ότι κάθε Λιμενικός έχει το καθήκον και την αυτονόητη υποχρέωση, από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ των άλλων, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Παράλληλα, θεωρεί σημαντική και ρεαλιστική την τιμητική πλακέτα που δόθηκε στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον Πλοίαρχο του ρυμουλκού «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» CAPTAIN ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στους αλιείς, Βαγγέλη και Δημήτρη Λυκούρη, στον αλιέα Βαγγέλη Πολυκανδριώτη και στον δύτη Δάντο, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν και για άλλη μία φορά απέδειξαν αυτό που κάνουν πάντα… την αυταπάρνηση που τους χαρακτηρίζει σε τέτοιες περιπτώσεις και αφήσουν τις τρικυμίες και ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις του Λιμενικού Σώματος σώζουν ανθρώπινες ζωές….
Επίσης μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες για την σημερινή σημαντική και γεμάτη με νόημα και συμβολισμούς εκδήλωση του Δήμου Μυκόνου, της Πολιτικής Ηγεσίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Στρατιωτικής Ηγεσίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και αρχηγό του Λ.Σ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. ΡΑΠΤΗ Σταμάτιο.
Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους Καλή, Ευλογημένη και γεμάτη Υγεία Νέα Χρονιά!!!
Από πλευράς Λιμεναρχείου Μυκόνου, ο Λιμενάρχης  ευχαρίστησε το σύνολο του Λιμεναρχείου Μυκόνου για τις ενέργειές του και ιδιαίτερα αυτούς που »κόψανε» τις άδειες τους, μόνοι τους αγόγγυστα και μείνανε για να προσφέρουν.
Ο κ. Κουκάς έκανε ειδική μνεία στη σημαντική δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη, η οποία ανέλαβε εξολοκλήρου την κατασκευή του  Σχολικού Συγκροτήματος του νέου Γυμνασίου Άνω Μεράς, όπως επίσης και στον Απολογισμό 3ετίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ο οποίος εκπονήθηκε σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά στα χρονικά της Μυκόνου και διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους.
Παρατίθενται τα σημαντικότερα τμήματα από την ομιλία του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά:
«…Μετά από 3 έτη δημαρχιακής θητείας, 
3 έτη δημιουργικά, με σκληρή δουλειά, με πολλή προσπάθεια, 3 χρόνια γεμάτα εμπειρίες και έντονη καθημερινότητα… θέλω να πιστεύω –  κοιτάζοντάς σας στα μάτια – ότι έχουμε καταφέρει αρκετά.
Στόχος δικός μου και της Δημοτικής Αρχής, είναι το 2018 να συνεχίσουμε όλοι οι Μυκονιάτες ενωμένοι, με όραμα, σχέδιο και προοπτική, για να βρεθεί ακόμη μια χρονιά το νησί μας, στην κορυφή του κόσμου!
Ενωμένοι σα μια γροθιά, μιμούμενοι τους άξιους Μυκονιάτες συντοπίτες μας ναυτικούς, τα αδέρφια Δημήτρη και Βαγγέλη Λυκούρη, τον Βαγγέλη Πολυκανδριώτη, καθώς και τον αυτοδύτη Νικόλαο Δάντο, οι οποίοι κατά το πρόσφατο ναυάγιο στο Τραγονήσι, έδωσαν πραγματική μάχη με τα κύματα, αγνοώντας τους ανέμους 10 και 11 μποφόρ που έπνεαν στο σημείο, και με αυτοθυσία, οδήγησαν την επίλεκτη ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στο σημείο όπου βρίσκονταν η σωστική λέμβος και διέσωσαν το 12μέλες πλήρωμα του πλοίου.»
«…Ακόμα ένα φωτεινό παράδειγμα συμπολίτη μας προς αυτή την κατεύθυνση της προσφοράς προς τον τόπο και τους συμπολίτες του, είναι ο Γεώργιος Δακτυλίδης και η οικογένειά του, οι οποίοι προχώρησαν σε σημαντική δωρεά για την ανέγερση του Σχολικού Συγκροτήματος του νέου Γυμνασίου Άνω Μεράς.
Πράξη γενναιοδωρίας και συναίσθησης της συλλογικής ευθύνης που όλοι έχουμε ως ενεργοί δημότες, πράξη προσφοράς προς την τοπική μας κοινωνία και τον συνάνθρωπο, πράξη υψίστου ηθικού καθήκοντος και βαθιάς ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και το νησί μας, προς τα ίδια μας τα παιδιά, το παρόν και το μέλλον της Μυκόνου.
Αναλαμβάνοντας την ύψιστη ιστορική ευθύνη της εκ του μηδενός κατασκευής ενός σημαντικότατου έργου κοινής ωφελείας, η οικογένεια Δακτυλίδη, συνεχίζει της ιστορική παράδοση των επιφανών Μυκονιατών που δε λησμόνησαν την αφετηρία τους, όσο υψηλά κι αν ανήλθαν, παρά δώρισαν απλόχερα στο νησί μας σημαντικό μέρος από όσα απέκτησαν με κόπο και μόχθο.
Εύχομαι η δωρεά Δακτυλίδη να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα και να βρει πολλούς μιμητές, ώστε να γεννηθεί μια νέα γενιά Ευεργετών!»
«…Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας την, οποία τιμούμε δεόντως στο νησί μας κάθε χρόνο, θα ήθελα να σας παραδώσω ιδιοχείρως τον  απολογισμό 3ετίας της Δημοτικής μας Αρχής, σε  έντυπη έκδοση, συνοδευόμενη από πλήθος φωτογραφιών και συνοπτική παρουσίαση του έργου μας σε αυτά τα 3 πρώτα χρόνια.
Για εμάς βέβαια θεωρείται αυτονόητη  υποχρέωση να λογοδοτούμε στους εντολείς μας, που δεν είναι άλλοι από εσάς, τους συμπολίτες μας, οι οποίοι και μας εμπιστευτήκατε τις τύχες του τόπου μας πριν από 3 χρόνια.
«…Τιμώντας στο ακέραιο την καθαρή εντολή που μας δώσατε πριν 3 χρόνια και έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που μας έχετε αναθέσει, συνεχίζουμε ενωμένοι και το 2018, με μεγαλύτερη εμπειρία, όρεξη για δουλειά και προσήλωση στο στόχο.»
«…Σε αυτό το σημείο κρίναμε άκρως απαραίτητο, κατά τα φετινά Θεοφάνεια, να τιμήσουμε δεόντως, όλες και όλους εκείνους που έταξαν εαυτόν στην υπηρεσία του συνανθρώπου και αψηφώντας τον κίνδυνο, ρίσκαραν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να διασωθούν οι ναυαγοί του Τραγονησίου.
Το παράδειγμά τους αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά Μυκονιατών, ενώ συνάμα αναδεικνύει τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Μυκονιατών, το φιλότιμο, την φιλοπατρία και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Η γενναία πράξη τους αυτή θα αποτελεί οδηγό ζωής για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά.»
Ακολούθησε η τελετή βράβευσης σε εορταστικό και πανηγυρικό κλίμα, ενώ διανεμήθηκαν στους παρευρισκόμενους τα ημερολόγια του Δήμου Μυκόνου με τη μορφή της Μυκονιάτισσας ηρωίδας της Επανάστασης Μαντούς Μαυρογένους για το έτος 2018 και έντυπη έκδοση του  απολογισμού 3ετίας της Δημοτικής Αρχής.
Οι βραβευθέντες για την εξαίρετη εθελοντική τους προσφορά στη διάσωση των ναυαγών στο Τραγονήσι και για την συμβολή τους στη διαχείριση του ναυαγίου ήταν:
1. Ο κ. Δημήτριος Λυκούρης
2. Ο κ. Ευάγγελος Λυκούρης
3. Ο κ. Ευάγγελος Πολυκανδριώτης
4. Ο κ. Νικόλαος Δάντος
5. Η Μ.Υ.Α. (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών)
6. Η Ε.Μ.Α.Κ. (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών)
7. Το Λιμεναρχείο Μυκόνου.
8. Στον Διοικητή 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχο Λ.Σ. ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΑ Νικόλαο.
9. Στον Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΑ Παναγιώτη και τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Μυκόνου
10. Ο καπετάνιος του ρυμουλκού “ΧΡΗΣΤΟΣ XL
11. Η Υ.Π.Α. (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)
12. Ο κ. Λουκιανός Κουερίνης
13. Η κα. Ευαγγελία Πάουλα
14. Οι εθελοντές Μυκόνου
15. Η κα. Vergheles Eugenic Alexandrou
16. To Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου
17. Ο Αθλητικός Όμιλος Μυκόνου
18. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου
cyclades24.gr
_