Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσα λεπτά άσκησης μπορούν να δράσουν ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου μας; Μόνο δέκα υποστηρίζουν οι ειδικοί!



Μια 10λεπτη άσκηση, μία και μόνο φορά μπορεί να ενισχύσει αισθητά την εγκεφαλική σας δύναμη, τουλάχιστον προσωρινά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Western University, στον Καναδά.

Πολλές  μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου μετά από 20 λεπτά ή μετά από δέσμευση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα (π.χ. 24 εβδομάδων). Αυτή η έρευνα όμως υποδηλώνει ότι ακόμη και 10 λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που μας βοηθούν να επιλύσουμε προβλήματα και να εστιάσουμε την προσοχή μας.

«Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεσμευτούν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα  άσκησης λόγω του χρόνου ή της φυσικής ικανότητας», έγραψαν ο καθηγητής κινησιολογίας Matthew Heath και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ashna Samani, που έκαναν τη μελέτη. Και πρόσθεσαν: «Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ποδήλατο ή να περπατήσουν βιαστικά για μια σύντομη διάρκεια, ακόμη και μία φορά, και να δουν άμεσα οφέλη».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθισαν και διάβασαν ένα περιοδικό ή έκαναν 10 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκηση πάνω σε ένα σταθερό ποδήλατο.

Μετά από την ανάγνωση και την άσκηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξοπλισμό παρακολούθησης ματιών για να εξετάσουν τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων σε μια απαιτητική μυϊκή κίνηση. Η μελέτη σχεδιάστηκε για να «προκαλέσει» τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την εκτελεστική λειτουργία, όπως η λήψη αποφάσεων.

«Εκείνοι που είχαν κάνει άσκηση έδειξαν άμεση βελτίωση, οι αντιδράσεις τους ήταν πιο ακριβείς και οι χρόνοι αντίδρασης μικρότεροι από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με πριν από την άσκηση, κάτι που μπορεί να φαίνεται λίγο αλλά αντιπροσωπεύει 14% κέρδος στις γνωστικές επιδόσεις σε μερικές περιπτώσεις», δήλωσε ο Heath ο οποίος διεξάγει τώρα μια μελέτη για να βρει πόσο χρόνο διαρκούν τα οφέλη αυτά.

Η μελέτη έχει σημασία για τους ηλικιωμένους σε πρώιμα στάδια της άνοιας, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο κινητοί, είπε ο Heath, αλλά και για όλους όσους θέλουν να κερδίσουν γρήγορα ένα πνευματικό πλεονέκτημα.

«Πάντα λέω στους μαθητές μου πριν γράψουν μια εργασία ή κάνουν ένα τεστ ή πάνε σε μια συνέντευξη ή κάνουν κάτι που είναι γνωστικά απαιτητικό, να ασκηθούν πρώτα», είπε ο Heath. «Η μελέτη μας δείχνει ότι στα δίκτυα του εγκεφάλου αρέσει η άσκηση. Τα κάνει καλύτερα».


Πηγή: Ashna Samani, Matthew Heath. Executive-related oculomotor control is improved following a 10-min single-bout of aerobic exercise: Evidence from the antisaccade task. Neuropsychologia, 2018; 108: 73 - healthyliving.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια