Τι πρέπει να πούμε στα παιδιά μας για τον Άγιο Βασίλη;Ο Άγιος Βασίλης έχει αυτές τις ημέρες την τιμητική του, καθώς οι ημέρες αυτές με αποκορύφωμα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι συνδεδεμένες με το όνομά του.

Είναι αγαπημένος άγιος όλων των παιδιών με την κοιλίτσα και τη μακριά λευκή γενειάδα του και αποτελεί ανεξίτηλη εικόνα στις αναμνήσεις όλων μας. Τα παιδιά μαγεύονται με τη μορφή του. Τον ονειρεύονται και τον περιμένουν κάθε χρόνο με την ίδια ανυπομονησία. Η φαντασία και το εξωπραγματικό στοιχείο που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους, κομμάτι της φυσιολογικής τους ανάπτυξης και μηχανισμό άμυνας στην ασχήμια των καιρών… μετουσιώνεται όχι μόνο με τη μορφή του Αϊ Βασίλη, αλλά κι όλων των φανταστικών ηρώων που παρακολουθούν και διαβάζουν.

Το ερώτημα που τίθεται αυτές τις ημέρες από τους γονείς, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κούκη, Παιδοψυχολόγο (BA,MSc), είναι πώς μιλάμε στο παιδί για τον Άγιο Βασίλη. Τα αφήνουμε μόνα τους να ανακαλύψουν την αλήθεια ή τον απομυθοποιούμε στα μάτια τους και τα προσγειώνουμε στην πραγματικότητα;

Όπως αναφέρει ο ειδικός, δεν χρειάζεται να τους αποκαλύψουμε την αλήθεια, όπως δεν χρειάζεται να τους μιλήσουμε για τις δήθεν μάγισσες, τις νεράιδες και τους λύκους των παραμυθιών. Για τα μικρά παιδιά ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και γι’ αυτό ενισχύουμε τη φαντασία τους, χωρίς να την πληγώνουμε.

Τα αφήνουμε να κάνουν όνειρα χωρίς να τα γκρεμίζουμε. Δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα ελεύθερα να βιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Μοιραζόμαστε μαζί τους όμορφες στιγμές και δικές μας παιδικές αναμνήσεις. Μιλάμε μεταξύ μας και τα ενθαρρύνουμε να μας πουν εκείνα τι πιστεύουν και τι περιμένουν. Τα προτρέπουμε να στείλουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς τοποθετούμε μαζί το γάλα και τα γλυκά κάτω από το δέντρο για να τον ευχαριστήσουμε.


Διηγούμαστε στα παιδιά μας για  τη ζωή και το έργο του Άγιου Βασιλείου και υπογραμμίζουμε την προσφορά του στο συνάνθρωπο και τον αδύναμο. Η μορφή του Αγίου, επισημαίνει ο κ. Κούκης, ενισχύει τους δεσμούς και το πνεύμα  του ανθρωπισμού, στοιχεία σημαντικά για την πορεία και τη στάση τους στην ενήλικη ζωή τους.

Κι αν κάποιος φίλος τους αποκαλύψει την αλήθεια κι αρχίσουν οι ερωτήσεις που δηλώνουν αμφισβήτηση, ο ειδικός συστήνει πως πρέπει να επιβεβαιώνουμε στα παιδιά ότι για όποιον πιστεύει ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.

Η διατήρηση του μύθου του Αϊ Βασίλη κάποια στιγμή θα καταρριφθεί, όταν το παιδί φτάσει στο κατάλληλο αναπτυξιακό επίπεδο. Ας μην τα προσγειώσουμε λοιπόν νωρίτερα στην άχρωμη πραγματικότητα.      


Πηγή: in2life.gr
_