Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διάλεξη Αβραμόπουλου στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε χθες (Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017), από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη
Αβραμόπουλο, στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Το θέμα της διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής, ήταν:
«Ένωση ασφάλειας – Προστατεύοντας τους Ευρωπαίους πολίτες στο εσωτερικό και ο στρατηγικός ρόλος της Ευρώπης σε ζητήματα ασφάλειας»
Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στη διάλεξή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«….Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης, στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία. Αυτή η παρατεταμένη αστάθεια δεν είναι παροδική. Οφείλεται σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Σε αυτή τη συγκυρία και αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να έχει λόγο και άποψη, και να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις και στρατηγικές….
….H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των εξελίξεων, με κορυφαίο βεβαίως θέμα το μεταναστευτικό και με όλες τις άλλες προεκτάσεις που έχει η διαχείριση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου για την Ευρώπη. Ο κεντρικός αυτός στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ευρώπη, είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας – ξεκινώντας από τα στελέχη που εκπαιδεύονται στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας….
….Σήμερα, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών μας σε καθημερινή βάση. Όλον αυτόν τον καιρό, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Αλλά, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα θέματα αυτά τελούν υπό απόλυτο έλεγχο….
….Παρότι δεν συνδέονται μεταξύ τους ιδιαίτερα, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, θέτουν, σήμερα, σε αμφισβήτηση την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω πει πολλές φορές ότι, τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που δυναμίτισε τα θεμέλια της Ευρώπης, αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης….
….Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές….….Κανένα Κράτος δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ασφάλειά του….….Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασικής μας αποστολής να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει….
….Τα τελευταία δύο χρόνια εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη σύσταση αυτού του πλαισίου της Ένωσης Ασφάλειας, στη βάση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια που παρουσιάσαμε ήδη το 2015….
….Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική και τώρα, κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνάει, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Είναι, επομένως, μεγάλη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης. Eάν δεν συμβούν αυτά, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στο πρόσφατο σκοτεινό παρελθόν. Και επιτρέψτε μου να κάνω μια ακόμη αναφορά στο πόσο επικίνδυνη είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων του εθνικισμού και του λαϊκισμού για την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης….
….Ενισχύσαμε την ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα, χάρη στην ίδρυση και δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τους συστηματικούς ελέγχους όλων όσοι τα διασχίζουν. Βελτιώσαμε την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των εξελιγμένων και περισσότερο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων μας.
Μόλις πριν τρείς μέρες, μετά από προεργασία 2 χρόνων, κατέθεσα πρόταση για την ριζική αναδιάρθρωση των συστημάτων πληροφοριών της Ένωσης στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της διαχείρισης συνόρων. Στόχος της πρότασης, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων μας, που θα μας επιτρέψει να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες με όλα τα συστήματα που διαθέτουμε, και να απαλείψουμε όλα τα "τυφλά σημεία" στα συστήματά μας….
….Εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να ελέγξουμε το ξέπλυμα χρήματος και άλλες πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και ενισχύουμε το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, παρέχουμε τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές συλλογικά και αποτελεσματικά. Η τρομοκρατία όμως, δεν θα καταπολεμηθεί μόνο με νομοθεσίες. Χρειάζεται, πρωτίστως, αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο….
….Η τοποθέτηση της Europol στο επίκεντρο της συλλογικής μας δράσης ήταν μια από τις βασικές μου προτεραιότητες, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Επίτροπος….
….Διαθέτει πλέον ενισχυμένη αποστολή, εντολή και ρόλο. Είναι ένας Οργανισμός, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολλές φορές, με πόρους και τεχνικές δυνατότητες, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει στα κράτη μέλη την απαραίτητη υποστήριξη για την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια….
….Το διαδίκτυο είναι το νέο πεδίο μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης….….Το διαδίκτυο και η ευκολία με την οποία η τρομοκρατική προπαγάνδα εξαπλώνεται, κάνει το πρόβλημα πιο έντονο, πιο περίπλοκο και πιο επείγον.
Γι' αυτόν τον σκοπό, από το 2015, πήρα την πρωτοβουλία και ίδρυσα ένα εθελοντικό πλαίσιο συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, για την εξάλειψη του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου. Το Φόρουμ αυτό έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Το Facebook, το Twitter, η Google και η Microsoft αποτελούν ιδρυτικά του μέλη….
….Έχουμε αναβαθμίσει τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσογείου, όπως η Τυνησία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος την οποία μάλιστα θα επισκεφθώ απόψε.
Την επόμενη εβδομάδα θα προτείνω την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών με την Europol….
….Με σαφές στρατηγικό όραμα, διασφαλίζουμε πλέον τη θέση της Ευρώπης στο τραπέζι των σημαντικότερων συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Η παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η ασφάλεια, μπορεί να προσφέρει συλλογικές και αποτελεσματικές λύσεις….
….Πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, υπερβαίνοντας όλα τα στερεότυπα του παρελθόντος με ενότητα και εμπιστοσύνη. Οι απειλές, στις οποίες αναφέρθηκα στρέφονται εναντίον όλων μας. Και μόνο όλοι μαζί, συλλογικά, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Με μια ισχυρή Ένωση Ασφάλειας που θα προστατεύει τους πολίτες μας στο εσωτερικό, και ένα πραγματικά παγκόσμιο και στρατηγικό ρόλο για την Ευρώπη στα ζητήματα αυτά.
Σε αυτά τα θέματα, ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της καθεμιάς και του καθενός από εσάς είναι σημαντικός. Εάν δεν αισθάνεται ο Έλληνας ή ο Ευρωπαίος πολίτης ασφαλής στη χώρα του, τότε όλες οι άλλες πολιτικές δεν θα αποδώσουν και δεν θα αποφέρουν καρπούς. Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας, από τη γειτονιά μας, από τη χώρα μας και περιποιεί μεγάλη τιμή στην ελληνική αστυνομία, αλλά και γενικότερα στις αστυνομικές αρχές που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ότι εξακολουθούν να επιτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους. Βλέπω το υψηλό αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και ως Έλληνας νιώθω υπερήφανος και ως Ευρωπαίος πιο ασφαλής».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλιάς στον χαιρετισμό του επεσήμανε:
«Έχουμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, ένα εξέχων μέλος του Ευρωπαϊκού, πολιτικού και διπλωματικού χώρου· έναν άνθρωπο που παρά το γεγονός ότι η εξαιρετικά πλούσια πολιτική του διαδρομή δεν διασταυρώθηκε άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία, εντούτοις είμαι βέβαιος, κι ας μου συγχωρηθεί αυτή η εκτίμηση, πως ο αστυνομικός χώρος και ό,τι αυτός ο χώρος αντιπροσωπεύει του είναι, και εκ πατρός, οικείος και αγαπητός.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Επίτροπε Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μιας Σχολής που δημιουργήθηκε πριν από εικοσιένα (21) χρόνια, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, των ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και αυτών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και των πολιτικών υπαλλήλων Υπουργείων και Υπηρεσιών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε θέματα που αφορούν τις Διακρατικές και Διεθνείς Σχέσεις, τους Διεθνείς Οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την Κρατική Ασφάλεια, την εφαρμογή της Διοικητικής Επιστήμης και Πρακτικής στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δημόσια Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία και σχετίζονται με τη Στρατηγική και Πολιτική της Εθνικής Ασφάλειας, ώστε οι σπουδαστές να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντα του ανώτατου κρατικού λειτουργού
Δεδομένου δε ότι η βασική κατεύθυνση, ο σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας εστιάζουν·
στη διαμόρφωση ενός ενιαίου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας,
στην ανάπτυξη διμερών και διεθνών συνεργασιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων ασφάλειας, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, το διασυνοριακό έγκλημα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, το οικονομικό έγκλημα τα ναρκωτικά, καθώς και
στη στενότερη επικοινωνία, συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των όμορων κρατών, για την αποτελεσματική και υπό συνθήκες σεβασμού της νομιμότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, στο πλαίσιο αντικειμενικής εκτίμησης και κατανόησης των δυνατοτήτων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προφανής η ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και βεβαίως ευτυχής συγκυρία η παρουσία, σήμερα εδώ, του συμπατριώτη μας Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί, η βαθειά γνώση των Ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων, η πλούσια πολιτική και διπλωματική εμπειρία, η ολοκληρωμένη αντίληψη αναφορικά με τις συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου που αντιμετωπίζουν ιδίως η χώρα μας και γενικότερα οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, στοιχεία που συνδυάζονται στην προσωπικότητα του σημερινού εκλεκτού διαλέκτη της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, εγγυώνται για τις πολύτιμες γνώσεις που θα αποκομίσουν οι σπουδαστές της Σχολής και βεβαίως όλοι εμείς οι ακροατές της διάλεξής του.
Αξιότιμε κύριε Επίτροπε,
Σας ευχαριστούμε για την τιμή της επίσκεψης και την ευκαιρία που μας δίνετε να καταστούμε κοινωνοί των γνώσεων και της εμπειρίας σας και σας ευχόμαστε υγεία, καλοτυχία και δύναμη στην εκπλήρωση του ιδιαίτερου και δύσκολου έργου που επιτελείτε».
Τη διάλεξη παρακολούθησαν επίσης ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, καθώς και οι Διοικητές, Υποδιοικητές και αντιπροσωπεία των λοιπών Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και Δόκιμοι Υπαστυνόμοι της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Διοικητής της Σχολής, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Βράντζας χαιρετώντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τον ευχαρίστησε για τη πραγματοποίηση της διάλεξης, απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια