Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίσκεψη Ερντογάν: η “ατζέντα” και το “αγκάθι” της Θράκης


Mε την ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, της επίσημης πρόσκλησης προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμανε κι επισήμως το τέλος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την πρώτη
επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα από το 1952, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Την σχετική επίσημη πρόσκληση επέδωσε το πρωί του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης κ. Γεώργιος εννηματάς, στον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας κ. Yasar Halit Cevik.
Το πρόγραμμα
Το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Ερντογάν θα προσγειωθεί στις 11 στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύει η σύζυγός του Εμινέ Γκιουλμπαράν. Μέσω Αττικής Οδού, Λεωφόρου Κατεχάκη, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας η αυτοκινητοπομπή με τους συνολικά 200 αστυνομικούς Έλληνες και Τούρκους που θα τον συνοδεύουν θα φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. 
Το “μήνυμα” του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει το στίγμα μιλώντας σε συνεργάτες του για την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του.
«Η συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, όπως είναι αυτονόητο θεσμικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο και υπ ΄αυτό το πνεύμα οργανώνεται η υποδοχή του κ. Ερντογάν στην Αθήνα», διαμηνύει ο Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής
Αιγαίο και Προσφυγικό στην ατζέντα
Η ατζέντα των συζητήσεων θα σπάσει σε δύο κομμάτια. Το πρώτο θα περιλαμβάνει το Μεταναστευτικό, την Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και τις Σχέσεις ΕΕ  Τουρκίας
Κι αν η συμφωνία περιλαμβάνει να μην υπάρξουν λεκτικά ατοπήματα, το “δεξί χέρι” του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, έθεσε θέμα απέλασης των 8 αξιωματικών:
Ευελπιστούμε ότι ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το πρόσωπο των πραξικοπηματιών, θα επιστρέψει στη χώρα μας το ταχύτερο δυνατόν τα αιματηρά μέλη της πραξικοπηματικής οργάνωσης FETO.
Το δεύτερο κομμάτι της ατζέντας θα περιλαμβάνει οικονομικά θέματα και πιο συγκεκριμένα:
-την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια
-την έναρξη των ατμοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Σμύρνης- Θεσσαλονίκης
-τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης
-την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή πύλη Ίψαλα- Κήποι
-την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των δυο χωρών 
Η επίσκεψη στη Θράκη 
Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν το βλέμμα της ελληνικής διπλωματίας θα βρίσκεται στραμμένο προς τη Θράκη,
Το ακανθώδες σκέλος της διήμερης επίσκεψης του Σουλτάνου φαίνεται προς το παρόν ότι έχει λυθεί με την αποδοχή των όρων που έθεσε η Αθήνα. Έτσι, την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δε θα θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη του Χακάν Τσαβούσογλου.
Δεν θα υπάρχουν ανοιχτές συγκεντρώσεις στη Θράκη, δεν θα υπάρχουν τουρκικές σημαίες και οι επίσημες τοποθετήσεις θα είναι αρκετά μετρημένες. 

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια