Ερώτηση τού ΚΚΕ για τις μετακινήσεις των οπλιτών


Ερώτηση για τις μετακινήσεις των οπλιτών κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ,, Λιάνα Κανέλλη: Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από τους στρατευμένους νέους σχετικά με το δυσβάσταχτο κόστος που
αναγκάζονται να καταβάλουν για τις μετακινήσεις τους από και προς τη μονάδα τους, όταν τους χορηγείται άδεια από τη μονάδα τους. Στη δημοσιότητα έχουν έρθει καταγγελίες και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από στρατιώτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των μεγάλων εξόδων για τη μετακίνησή τους.
Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Νατοϊκών και η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες δαπάνες για εξοπλισμούς.  Ωστόσο όταν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων σχετικά με τις μετακινήσεις των στρατιωτών οι περικοπές δίνουν και παίρνουν.
Ακόμη και οι Κάρτες Επιβίβασης που δικαιούνται οι στρατευμένοι, έχουν περιοριστεί σε μια και η επιλογή είναι με το οικονομικότερο μέσο. Ιδιαίτερα οξυμμένη είναι η κατάσταση με τη μετακίνηση των στρατιωτών με αφορμή τις άδειες για τις γιορτές.
Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, ιδιαίτερα μάλιστα αυτοί που προέρχονται από φτωχές λαϊκές - εργατικές, αγροτικές οικογένειες, από οικογένειες ανέργων. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και πρέπει να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρη κάλυψη των εξόδων από το κράτος των μετακινήσεων της στρατευμένης νεολαίας από την μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης, να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται, είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στο τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω “εξόδου” να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στη πλησιέστερη έδρα δήμου κι αντίστροφα. Να χορηγούνται δωρεάν εισιτήρια σ’ όλες τις αστικές συγκοινωνίες.

Η Βουλευτής

Λιάνα Κανέλλη_