Δικάζεται εθελοντής δασοπυροσβέστης για… εμπρησμό

 Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, θα εξεταστεί την 15η Ιανουαρίου 2018, η υπόθεση με κατηγορούμενο για εμπρησμό σε δάσος από πρόθεση κατά συρροή
έναν 40χρονο, οικοδόμο, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής.
Πρόκειται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», για μια απρόβλεπτη εξέλιξη στην δικαστική διερεύνηση των συνθηκών πρόκλησης δύο πυρκαγιών το θέρος του 2013 στην περιοχή του Αγίου Σουλά, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στις τάξεις των εθελοντών δασοπυρόσβεσης και των κατοίκων της Σορωνής.
Ο 40χρονος, που είχε κρατηθεί επί 4ήμερο αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, ενώ οι πιθανολογήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) δεν επιβεβαιώθηκαν από τη λήψη καταθέσεων από πέντε μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της ΠΥΡ, ενώπιον της Ανακρίτριας.
Η σύλληψή του αποτέλεσε εξάλλου την απαρχή του «διαζυγίου» της ΠΥΡ με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου και αδελφός του, 41 ετών, είχε καταθέσει, ότι παραιτείται από τη θέση του, σφόδρα ενοχλημένος και από το γεγονός ότι έχει στοχοποιηθεί και ο ίδιος ως ύποπτος για άλλες δύο πυρκαγιές.
Απολογούμενος ο 40χρονος τόνισε εισαγωγικά ότι από το έτος 2009, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, μετείχε στην ομάδα εθελοντών για την περιφρούρηση των δασών της περιοχής.
Έκανε περιπολίες κατά την θερινή περίοδο που είναι υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, σε ώρες που επέτρεπαν οι επαγγελματικές του ασχολίες και επιπλέον συμμετείχε ενεργά σε κατασβέσεις πυρκαγιών, όχι μόνο στην περιοχή της Σορωνής, αλλά κι αλλού.
Όλες οι ενέργειές του, όπως και των υπόλοιπων μελών του Συλλόγου, ήταν πάντα σε συνεργασία και εν γνώσει, τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και της Διεύθυνσης Δασών.
Θυμίζουμε ότι οι έρευνες είχαν στραφεί στην κατεύθυνση της συγκεκριμένης οικογένειας μετά από «μήνυμα» που είχε γραφεί στον μύλο της Σορωνής, «ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΑΛΑΚΙΑ ΤΗΛ 199 ΚΑΡΒΟΥΝΑ».
Αναφέρθηκε εξάλλου και στο γεγονός ότι όταν διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του ο μόνος «εμπρηστικός μηχανισμός» που βρέθηκε, ήταν μια κατασκευή από καλάμια, στην οποία είχαν κολληθεί 4 σκασμένα πράσινα κυνηγετικά φυσίγγια, μια απομίμηση καραμπίνας που είχε φτιάξει ο ανήλικος γιος του για να παίζει και η οποία κατασχέθηκε προσωρινά!
Στην δίκη έχουν κληθεί για να καταθέσουν 9 άτομα.
Στο κατηγορητήριο, που θα αντιμετωπίσει ο 40χρονος, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Α) την 12η.08.2013 στη Ρόδο και συγκεκριμένα στη περιοχή Μόι -Αγίου Σουλά, περί ώρα 20.20, με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, θέτοντας πυρ σε ξερά χόρτα σε δύο σημεία εντός της δασικής έκτασης σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από τον επαρχιακό δρόμο Σορωνής-Διμυλιάς με τη χρήση γυμνής φλόγας (αναπτήρα) και στη συνέχεια με τη ρίψη μικρής ποσότητας άγνωστου εύφλεκτου υγρού, κάηκε δε ένα (1) στρέμμα δασικής έκτασης και συγκεκριμένα θάμνοι και πεύκα.
Β) την 13η.8.2013 στη Ρόδο και συγκεκριμένα στη περιοχή Τσεκούρι -Αγίου Σουλά, περί ώρα 19.45, με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, θέτοντας πυρ σε ξερά χόρτα εντός της δασικής έκτασης σε απόσταση τριών περίπου μέτρων από τον χωμάτινο δρόμο με τη χρήση γυμνής φλόγας (αναπτήρα) και στη συνέχεια με τη ρίψη μικρής ποσότητας εύφλεκτου υγρού, κάηκε δε ένα (1) στρέμμα δασικής έκτασης και συγκεκριμένα θάμνοι και πεύκα.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Γ. Μαρίνος.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

_