Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο καλό ή κακό κάνει στο παιδί να κοιμάται μαζί με τους γονείς του;


Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς μοιράζονται το κρεβάτι με το παιδί τους, αλλά οι απόψεις των ειδικών για το θέμα είναι αμφιλεγόμενες.

Μήπως αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας που σχετίζεται με τον ύπνο; Θα μπορέσει ποτέ το παιδί να κόψει τη συνήθεια και να κοιμάται μόνο του; Θα μπορούσε αυτή η τακτική να αναστείλει την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού;

Αυτές είναι όλες οι συνήθεις ανησυχίες, όμως, σύμφωνα με το Δρ Yoni Schwab, «δεν υπάρχουν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις» από αυτή την τακτική, αν τόσο το παιδί όσο και οι γονείς είναι χαρούμενοι με το γεγονός.

Γράφοντας μια απάντηση στην ιστοσελίδα Parents σε μια μητέρα που το παιδί της κοιμάται στο κρεβάτι της, ο Δρ Schwab εξήγησε ότι εφ’ όσον εντάσσεται στην κουλτούρα της οικογένειας, ο κοινός ύπνος μπορεί πραγματικά να έχει αρκετά οφέλη.


Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine διαπίστωσε ότι μπορεί να κάνει το θηλασμό ευκολότερο, ενώ μια άλλη ισχυρίστηκε ότι τα νεογέννητα που μοιράζονται το κρεβάτι με τις μητέρες τους κοιμούνταν καλύτερα από όσα κοιμούνταν μόνα τους.

Ωστόσο, υπάρχουν σχετικά λίγα επιστημονικά στοιχεία για τα ψυχολογικά οφέλη ή προβλήματα που προκαλούνται από την τακτική του να κοιμούνται τα παιδιά στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς, εξηγεί ο David Messer, Καθηγητής Παιδικής Ανάπτυξης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για ηθικούς λόγους οι ερευνητές δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πειράματα γι’ αυτό το συχνά αμφιλεγόμενο θέμα: δεν μπορούν να ζητήσουν από μια ομάδα μητέρων να κοιμηθούν μαζί με το παιδί τους και μια άλλη να μην το κάνει», δήλωσε.

Οι μελέτες που υπάρχουν γύρω από το θέμα έχουν συνήθως ένα πολύ μικρό μέγεθος δείγματος, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Μια τέτοια μελέτη πάντως, του 2016, διαπίστωσε ότι το να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι των γονιών του, θα μπορούσε να το κάνει πιο ευάλωτο σε άγχος και κατάθλιψη.

Παρόλα αυτά, «είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα μωρά και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλές διαφορετικές πτυχές φροντίδας», πρόσθεσε ο Messer. «Έτσι, είναι απίθανο ότι το μοίρασμα του κρεβατιού θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μετέπειτα ανάπτυξή του».


Πηγή: iatrikanews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια