Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Βάλε νερό στο κρασί σου»: Από πού προήλθε η συγκεκριμένη φράση;


Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά τη φράση «βάλε νερό στο κρασί σου».

Με τη φράση αυτή θέλουμε να πείσουμε κάποιον να υποχωρήσει σε ένα σημαντικό θέμα και να κάνει μία παραχώρηση. Από πού όμως προέρχεται η συγκεκριμένη φράση, πώς φτάσαμε στο σημείο να την χρησιμοποιούμε σήμερα και εμείς;

Το «ανέρωτο» κρασί είναι εκείνο στο οποίο δεν έχουμε ρίξει νερό. Στον αρχαίο κόσμο το άτομο που έπινε ανέρωτο κρασί δημιουργούσε αισθήματα φόβου στους άλλους σε τόσο μεγάλο βαθμό που θεωρούσαν ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδο τρέλας.

Γι’ αυτό το λόγο αναμείγνυαν το κρασί με μεγάλη ποσότητα νερού. Όσοι ασχολούνται με τις αρμονίες του Διόνυσου (δηλαδή την οινοποσία), διέκριναν τρεις αναλογίες του κρασιού με το νερό, την αναλογία των πέντε, των τριών και των τεσσάρων μερών, επειδή θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να ευχαριστηθεί για περισσότερη ώρα την όμορφη γεύση του κρασιού, χωρίς να κινδυνέψει όμως και από τη μείωση της αντίληψης και την απώλεια της νηφαλιότητας.

Η έκφραση «έβαλε νερό στο κρασί του» προήλθε ακριβώς από αυτό το πλεονέκτημα του νερωμένου κρασιού, θέλοντας να δείξει ότι ο άνθρωπος συμβιβάστηκε και έκανε παραχώρηση, κάτι που ίσως, υπό την επήρεια της μέθης, να μην αποδεχόταν.


Πηγή: Μαρία Σκαμπαρδώνη - krasiagr.com
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια