Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά;


Όλοι σίγουρα έχουμε ακούσει για τις βλαβερές επιπτώσεις των τρανς λιπαρών στην υγεία μας.

Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουν ποια είναι τέλος πάντων αυτά τα τρανς λιπαρά;

Τι είναι τα τρανς λιπαρά;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα της θερμικής επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Είναι λίπη τα οποία έχουν υποστεί βιομηχανική διεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση, έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή.

Τα τρανς λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μικρές ποσότητες φυσικά στα τρόφιμα (στο λίπος του γάλατος και του κρέατος), αλλά σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη των φυσικών trans λιπαρών οξέων δεν είναι επιβλαβής για την υγεία.

Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Η συχνή κατανάλωση «βιομηχανικών» τρανς λιπαρών οξέων φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της κακής (LDL), καθώς και της ολικής χοληστερόλης στον οργανισμό, έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε ποιες τροφές βρίσκονται;

«Υποψήφια» τρόφιμα τα οποία περιέχουν τα βλαβερά trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα κρουασάν, τα κέικ του εμπορίου, οι έτοιμες ζύμες, τα επεξεργασμένα κρέατα και κάποια αλλαντικά, οι σοκολάτες, τα κρακεράκια, οι πατάτες τηγανητές των fast food, τηγανητά κοτόπουλα τύπου chicken nuggets, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings.


Πόσα trans είναι καλό να καταναλώνουμε;

Στην πραγματικότητα; Κανένα. Η ημερήσια πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων πρέπει να είναι μηδενική. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, προσπαθήστε τουλάχιστον να τα περιορίσετε στο ελάχιστο -ήτοι 2 γραμμάρια την ημέρα σε μια ενδεικτική δίαιτα 2000 θερμίδων.

Πώς θα τα αποφύγω;

Πέρα από το να αποφεύγετε τις τροφές που αναφέραμε πιο πάνω, μπορείτε να είστε αρκετά προσεκτικοί με τις ετικέτες τους. Για να εντοπίσετε τα τρανς λιπαρά στις τροφές που καταναλώνετε, αρκεί να κοιτάξετε τους πίνακες συστατικών στα συσκευασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας εκείνα τα οποία αναγράφουν «υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη». Βέβαια αυτά δεν αναγράφονται σε όλα τα τρόφιμα.


Επομένως σε γενικές γραμμές το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση πάσης φύσεως επεξεργασμένων τροφών: αλλαντικά, έτοιμες ζύμες, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τηγανητά σε σπορέλαια κ.ά.


Πηγή: in2life.gr
_