Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αρώνια: Μία εξαιρετική τροφή με τεράστια οφέλη για την υγεία μας



Αποτελεί μία τροφή που άρχισε σιγά σιγά να γίνεται πιο γνωστή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όμως έχει τεράστια ευεργετήματα για τον οργανισμό μας.

Η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C.

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία) και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης P. Επίσης, ο καρπός μας προστατεύει και από τη ραδιενέργεια.

Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, κατεψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργασμένοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι, λικέρ ή κρασί.

Τεράστια οφέλη

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Τα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). Στα φαρμακεία του εξωτερικού διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας σε κάψουλες, σταγόνες, κ.ά.


Αποτελεί το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό. Η καθημερινή κατανάλωσή του πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι, προστατεύοντάς το από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο αυτών των μούρων, επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Γενικά ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό ως εξής:
  1. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
  2. Βοηθά στις καρδιακές παθήσεις
  3. Προληπτικά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  5. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  6. Βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης
  7. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  8. Προστατεύει το ουροποιητικό
  9. Βελτιώνει την πέψη
  10. Ενισχύει τη μνήμη

Τρώγονται ωμά σαν σνακ ή μπορείτε να τα συνδυάσετε με γιαούρτι.


Πηγή: pronews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια