Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν βουρτσίζεις καθημερινά τα δόντια σου;


Από τότε που ήμασταν μικροί πάντα ακούγαμε να μας λένε ότι είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Και δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, καθώς το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προστασία της συνολικής υγείας μας.

Κι ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό το να παραλείψουμε να βουρτσίσουμε μία φορά τα δόντια μας με χίλιες δυο δικαιολογίες, είμαστε πολύ κουρασμένοι, το ξεχάσαμε και δεν το θυμηθήκαμε μέχρι την τελευταία στιγμή κλπ, μόλις όμως αντιληφθείς τι πραγματικά μπορεί να συμβεί να είστε σίγουροι πως δεν θα το παραλείψετε ποτέ ξανά.

1. Περιοδοντική νόσος και απώλεια οστικής μάζας

Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά εκτός από το να χαλάσουν απλά τα δόντια σας, μπορείς πραγματικά να πάθετε πολύ πιο σοβαρά πράγματα με το να μην τα βουρτσίζουμε. Σύμφωνα με το Dr. Rajan Sharma, τα βακτήρια παράγουν μερικά ένζυμα που αρχίζουν να τρώνε τα οστά και καθώς αναπτύσσονται περιοδοντικές παθήσεις, τότε η αιτία γίνεται αποτελεσματική. Οι μολύνσεις που προκαλούν περιοδοντική νόσο μπορούν ακόμη και να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εάν είναι υπερβολικά σοβαρές. Σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο, έτσι;

2. Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια πάθηση που πλήττει πάρα πολλούς ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Dental Association, φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας (γνωστής και ως φλεγμονή/μόλυνση των ούλων) και του διαβήτη.


Αυτή η έρευνα δεν σημαίνει ότι η μια κατάσταση προκαλεί την άλλη, αλλά φαίνεται ότι εκείνοι που πάσχουν από περιοδοντίτιδα (που είναι συχνά αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής) είναι πιο πιθανό να έχουν -ή να αποκτήσουν- διαβήτη. Αυτά και τα δύο μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, ειδικά αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οπότε αν το βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να βοηθήσει να προστατευθείτε από το ένα ή και τα δύο προβλήματα, τότε μην το αμελείτε.

3. Ουλίτιδα

Πριν καταλήξετε με μία ολοκληρωμένη περιοδοντική νόσο, συχνά ξεκινάτε με την ουλίτιδα. Όπως είπε ένας οδοντίατρος, η ουλίτιδα είναι η «αρχική φλεγμονή, οίδημα και αιμορραγία των ούλων».

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τα ούλα, τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς του στόματος σας πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάνετε ό, τι μπορείτε για την ανακούφιση του προβλήματος μόλις δείτε τα αρχικά σημάδια.

4. Άσχημη αναπνοή

Όταν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας, δημιουργείτε ένα περιβάλλον ιδανικό για πλάκα και πέτρα. Κάθε φορά που τρώτε, τα απομεινάρια αυτού του φαγητού κολλάνε στα δόντια σας. Αν αυτό δεν βουρτσιστεί, η πλάκα θα αναπτυχθεί και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σκληρύνει, δημιουργώντας πέτρα, η οποία μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από οδοντίατρο. Όλα αυτά που δημιουργήθηκαν από τα υπολείμματα φαγητών μπορούν να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει κάπως άσχημα και το βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτή την αμήχανη στιγμή.


Πηγή: queen.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια