Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Μητσοτάκης, η ανασφάλεια, ο Τόσκας και ο Τσουβάλας

Ο πάνσοφος (ενίοτε) και θυμόσοφος λαός αποφαίνεται συχνά με το αρχαίο γνωμικό ότι το δις εξαμαρτείν ταυτόν ουκ ανδρός σοφού (Μένανδρος). Και εξ αυτού αναρωτιόμαστε η
συντακτική ομάδα του bloko.gr: Ποιοι είναι οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του προέδρου της Ν.Δ. σε θέματα δημόσιας τάξης; Ο κ. Μητσοτάκης δεν αισθάνθηκε τους κραδασμούς που προκάλεσε μέσα στις τάξεις των αστυνομικών - ακόμη και των πιο πιστών- η προηγούμενη πρώτη προ ημερησίας διατάξεων στη Βουλή συζήτηση για την ασφάλεια του πολίτη;


Οι αστυνομικοί θεωρητικά τουλάχιστον συγκαταλέγονται μέσα στο προνομιακό περιβάλλον των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε στη μετά- προεδρική περίοδο του ΠΑΣΟΚ και μέχρι το θυελλώδες - αριβίστικο - αβδηριτικό πέρασμα Δένδια από την Κατεχάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος, "σύροντας" τον πρωθυπουργό στη  Βουλή για μια συζήτηση με θέμα την ανασφάλεια. Ποιος όμως είναι ο συνταγματικός εγγυητής της τάξης και της ασφάλειας; Η ΕΛ.ΑΣ. δια των αστυνομικών είναι η προφανώς αυτονόητη απάντηση. Συνεπώς εναντίον ποιων στρέφεται ο κ. Μητσοτάκης; Ή μήπως εάν επιμερίσουμε το όλο θέμα της συζήτησης στην πτυχή- πληγή των Εξαρχείων, πιστεύει κανείς όλα όσα με στεντόρεια μεν φωνή αλλά αμφίβολης εφαρμογής αναγγελί για εξάλλειψη του προβλήματος μέσα σ' ένα μήνα; Και αν το πιστεύει, που θα είναι ο μοναδικός μαζί ίσως με τους συμβούλους και πάλι κάνει λάθος. Απλώς καλλιεργεί χαμένες εκ προοιμίου ψευδαισθήσεις. Το πρόβλημα των Εξαρχείων δεν είναι θέμα που λύνεται με αστυνομικούς και ΜΑΤ. Λύνεται μόνο με πολιτισμική και πολιτιστική επίθεση. Και ο νοών νοείτω. 

Πάμε τώρα στην πολυσυζητημένη και πολυσχιδώς σχολιασμένη δηλωση του κ. αρχηγού, που κάποιοι είδαν κι ερμήνευσαν στην στρουκτούρα και στο περιεχόμενο πολιτικό μήνυμα και χαρακτήρα. Θα μπορούσε να ήταν έτσι, εάν ο οποιοσδήποτε έβλεπε μόνο το μήνυμα και όχι το πρόσωπο. Έχουμε γράψει στο bloko.gr πως αναπάντεχα και απρόσμενα για εμάς, παρακολουθήσαμε την σταδιακή μετεξέλιξη του κ. Τσουβάλα από έναν άκαπνο και γραφειοκράτη οπως τον νομίζαμε χαρτογιακά αξιωματικό, σε έναν πραγματικό ηγέτη. Η δήλωση του κ. αρχηγού για όποιον θέλει να την ερμηνεύσει σωστά, δεν έχει πολιτική "αποφορά". Έχει προσανατολισμένη φορά και συγκεκριμένη στόχευση. Τη διατήρηση του ηθικού των αστυνομικών σε μια εποχή που ενώ επιβιώνουν μέσα σε δυσχερείς και αντίξοες για τους ίδιους συνθήκες, γίνονται εμμέσως και αμέσως αποδέκτες ποικίλης μορφής - μομφής και κατευθύνσεων επιθέσεων. Ο κ. αρχηγός και οι στοιχειωδώς ενημερωμένοι πολίτες, γνωρίζουν ότι ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης είναι μήνες σκληρών δοκιμασιών. Με πρώτο στόχο να παραμένει ο αστυνομικός. Σ' αυτον μίλησε ο κ. αρχηγός μετά την επίθεση στο Α.Τ. της Πεύκης. Κάτι που δεν είχε κάνει κανένας αρχηγός στο παρελθόν όταν ξαναχτυπήθηκε το Α.Τ. της Πεύκης, κατ' επανάληψη το Α.Τ. των Εξαρχείων, της Ακρόπολης και αρκετών ακόμη. Ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψη του στο τμήμα, θύμισε Καραμανλή και Παπανδρέου που έτρεχαν στην εθνική οδό σε ένδειξη συμπαράστασης στους παγιδευμένους του τότε χιονιά. Επισκέφτηκαν μεν, δεν αναρωτήθηκαν δε γιατί και τις πταίει για την παγίδευση τους. Ο κ. Τσουβάλας ως πραγματικός ηγέτης στηρίζει τον αστυνομικό που βιώνει τον κίνδυνο κι αφήνει τον αστυνομικό να μιλά και ν' απαντά σε κήνσορες και λαϊκισμό με το έργο και την αυτοθυσία του στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η μετέπειτα μεταχείριση του όποιου κατηγορούμενου από τη Δικαιοσύνη, είναι άλλο θέμα συζήτησης. 

Και κλείνουμε με τον κ. Τόσκα. H θέση του bloko.gr για τον υπουργό δημόσιας τάξης είναι εκπεφρασμένη και καταγεγραμμένη διαχρονικά όσο διάστημα ηγείται του υπουργείου. Οφείλουμε όμως να του αναγνωρίσουμε -κατο έχουμε πράξει- πραγματοποίησε προϊόντος του χρόνου και συναίσθησης της πραγματικότητας άλματα βελτίωσης από την ημέρα παραλαβής του χαρτοφυλακίου. Από έναν στριφνό, καχύποπτο και  ιδεοληπτικό πολιτικό πρόσωπο που υπέκυπτε μόνο στη φωνή της κουμουνδούρου και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας κι αδιαφορώντας για το απτό και την πραγματικότητα, εξελίχθηκε αν μη τι άλλο σε καθοριστικό διαχειριστή προβλημάτων και αστυνομικών ζητημάτων. Τον εγκάλεασαν για την παρουσία του στην Κρήτη για την υπόθεση Λεμπιδάκη. Κάτι που έπραξε για πρώτη φορά. Εμείς δεν θυμόμαστε μεγάλη παρουσίαση της ΕΛΑΣ χωρις τον εκάστοτε κατά καιρούς πολιτικό προϊστάμενο που αποσκοπούσε σε πολιτικό όφελος. Και φυσικά ενυπήρχε η πολιτική ιδιοτέλεια. Ήταν όμως και μια πολιτική απάντηση στις επιθέσεις κατά της ΕΛΑΣ και μια έμπρακτη παράσταση στήριξης του αστυνομικού που μοχθεί για την κοινωνική γαλήνη. Η μομφή όπως και η μορφή έχε δυο όψεις κι ενιοτε γυρίζει μπούμερανγκ.

Η αστυνομία και το προσωπικό της είναι πάνω από κόμματα και στρεβλές οπτικές. Και ίσως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την ουσιαστική απόσπαση- διαχωρισμό της από την πολιτική ίντριγκα και διαμάχη. Και η επικείμενη προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή, ας γίνει εφαλτήριο κι επικοδόμημα ώστε η πολιτική και η πολιτικοί να την παρατήσουν στην ησυχία της και ν' αφεθεί απερίσπαστη σε όλα όσα έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει πολύ καλά χωρίς αυτούς, αλλά με αυτούς ως στρατηγικούς εταίρους στον αγώνα και στην αγωνία της.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια