Τρομοκρατία : Πόσο κοντά είμαστε στη Βουλγαρία;

Στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει μεγάλος αριθμός ριζοσπαστικοποιημένων πυρήνων, οι οποίοι έχουν επιστρέψει και ενταχθεί με περισσή ευκολία, όπως αναμενόταν στις υπηρεσίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Παρόλο που σε καμία έρευνα συμμετοχής βαλκάνιων ξένων μαχητών (Balkan Jihadists) δεν εμφανίζονται στοιχεία, τα οποία να αναφέρονται σε πολίτες της Βουλγαρίας, η αποκάλυψη αστυνομικής επιχείρησης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στη γειτονική χώρα, μας έδωσε την «τέλεια» αφορμή για προβληματισμό και ανησυχία.
Μόλις χθες σε κοινή επιχείρηση της βουλγαρικής Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (ГДБОП – GDBOP) με την Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας (ДАНС – DANS ή SANS) ανακοινώθηκε η από τις 29 Σεπ 2017 σύλληψη ενός Βούλγαρου πολίτη συριακής καταγωγής, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.
Ο συλληφθείς είχε λάβει βουλγαρικό διαβατήριο το 2008 (εξετάζεται η αυθεντικότητά του) και προσχώρησε στις δυνάμεις του ISIS στη Συρία το 2013. Το αυθεντικό έγγραφο με το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται η συμμετοχή και δράση του, επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνησή του σε όλες τις περιοχές του «Χαλιφάτου».
Την άνοιξη του 2016 επέστρεψε στη Βουλγαρία και χωρίς να διακόψει τους δεσμούς του με το ISIS, οργάνωσε εγκληματική ομάδα για την παραγωγή και διανομή καπνού ναργιλέ. Η παράνομη δραστηριότητα χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη και σημαντική πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ακατέργαστος καπνός αγοράστηκε από τους παραγωγούς της χώρας και παραδόθηκε στη Σόφια από όπου και γινόταν και η κεντρική διαχείριση εξαγωγής των προϊόντων στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Έχουν κατασχεθεί τουλάχιστον τρεις τόνοι κατεργασμένου καπνού για μεταποίηση, μηχανές περιτυλίγματος και πολλά άλλα στοιχεία.

Ο προβληματισμός

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η κοινή ευρωπαϊκή απειλή των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι επιστρέφουν αφορά και στην ασφάλεια της χώρας μας. Όχι απλά διότι αποτελεί διάδρομο επιστροφής, αλλά κυρίως διότι στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει μεγάλος αριθμός ριζοσπαστικοποιημένων πυρήνων, οι οποίοι έχουν επιστρέψει και ενταχθεί με περισσή ευκολία, όπως αναμενόταν στις υπηρεσίες του οργανωμένου εγκλήματος.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Υπηρεσιών (σ’ αυτό οφείλονται και οι αποκλίσεις στους αριθμούς) και ένα διάτρητος αρκετά διεφθαρμένος μηχανισμός έκδοσης διαβατηρίων (δεν αναφερόμαστε στην χώρα μας), όπως πιθανότατα και στην περίπτωση της υπόψη σύλληψης.
Η Βουλγαρία «χρεώνεται» αλλά με επιτυχία την συμμετοχή πολίτη της στην ισλαμική τρομοκρατία και ως ενεργού μαχητή αλλά και ως «διευθύνοντα» στελέχους οικονομικής στήριξης της οργάνωσης μέσα από την ίδια την χώρα. Μπορεί να συμβαίνει και στην χώρα μας; Πόσο κοντά είμαστε με την Βουλγαρία; Υπάρχουν Έλληνες ή καλύτερα ισλαμιστές τρομοκράτες με ελληνικά διαβατήρια, οι οποίοι κινούνται στην Ευρώπη; Η έκθεση του US Department of State δεν ήταν και τόσο κολακευτική για τις μεθόδους που χρησιμοπούνται παρότι εκθειάζονται οι προσπάθειες του προσωπικού των Δυνάμεων Ασφαλείας.
Αντιμετωπίζοντας στα βόρεια σύνορά μας, εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπινων οργάνων, λαθροδιακίνηση όπλων και καυσίμων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομη διακίνηση μεταναστών, trafficking, εθνικό – εθνοφυλετικό εξτρεμισμό, υψηλά ποσοστά κρατικής διαφθοράς και οικονομικής κρίσης, πόσο βέβαιοι είμαστε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο χωρίς εθνικό σχεδιασμό;
Γινόμαστε κουραστικοί αλλά οι Ξένες Υπηρεσίες αναγνωρίζοντας την παγκόσμια απειλή και την προτεραιότητα για την ασφάλεια των πολιτών προσλαμβάνουν προσωπικό και συνεχώς αναβαθμίζονται δίνοντας βαρύτητα στις νέες τεχνολογίες. Εμείς; 

armynow.net - Πηγή: asymmetricthreats.wordpress.com
_