Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέες ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά


Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil αβγά που εντοπίστηκαν το καλοκαίρι στο Βέλγιο και την Ολλανδία και στη συνέχεια και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι το εντομοκτόνο εκτός από τα αβγά πέρασε και στη διατροφική αλυσίδα σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Η γερμανική κυβέρνηση μάλιστα παραδέχθηκε ότι σε 100 δείγματα τροφίμων ανάμεσα στα 500, εντοπίστηκαν ίχνη από τη δραστική ουσία.

Ίχνη φιπρονίλης πάνω από το επιτρεπτό επίπεδο

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, μετά την ανάκληση από τη γερμανική αγορά πολλών εκατομμυρίων αβγών. Ζητούμενο εάν το Fipronil πέρασε μέσω των αβγών και σε άλλα παρασκευάσματα. Μέχρι τέλος του μηνός θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε συνολικά 800 δείγματα.

Σύμφωνα, όμως, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που εξασφάλισε η εφημερίδα του Μονάχου, αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύτηκε και σε τρόφιμα που περιέχουν αβγά. Σύμφωνα με αναλύσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Γεωργίας υπάρχουν ήδη τα αποτελέσματα 473 τεστ από τα συνολικά 800 που θα γίνουν. Στα 103 εξ αυτών βρέθηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας Fipronil, εκ των οποίων στα 25 δείγματα πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Με άλλα λόγια, σε ποσοστό 20% των ελεγχθέντων προϊόντων βρέθηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας, ενώ σε ένα ανάμεσα στα τέσσερα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με επαΐοντες, αποτελεί έναν «αξιοσημείωτο αριθμό» και ένα ποσοστό μόλυνσης που προκαλεί ανησυχία.

Μολυσμένα βρέθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα διατροφής. «Στις περισσότερες περιπτώσεις ίχνη του εντομοκτόνου πάνω από το ανώτατο επίπεδο βρέθηκαν στις σαλάτες με αβγά, σε ζύμη και ζυμαρικά με βάση το αβγό, λικέρ αβγού και σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής» αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο.

Όχι ειδήσεις τρόμου πριν τις εκλογές

Εμπειρογνώμονες αποδίδουν ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση. Της καταλογίζουν, σύμφωνα με τη Deutche Welle, ότι συγκάλυψαν τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και με τεχνάσματα στις μετρήσεις, ενώ και με εφεκτική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων απάλλαξαν τη βιομηχανία ειδών διατροφής από μαζικές ανακλήσεις των προϊόντων τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φαίνεται, επίσης, ότι στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει διένεξη ανάμεσα στις ομοσπονδιακές αρχές, τις τοπικές και τους ελεγκτές της ΕΕ.

Το έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.  Αποκαλύπτει ότι οι γερμανικές αρχές δεν ήθελαν να απαιτήσουν από τη βιομηχανία τροφίμων ανακλήσεις προϊόντων, γιατί έλειπε η νομική βάση γι’ αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και Προστασίας του Καταναλωτή. Προφανώς οι επιχειρηματίες μπόρεσαν να αποσύρουν εντελώς διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες τα προϊόντα τους από τα ράφια, ενώ δεν ενημερώθηκαν πελάτες που αγόρασαν μολυσμένα προϊόντα. Γνώστες των διεργασιών υποπτεύονται ότι έγινε προσπάθεια, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, να μην εκθέσουν τους καταναλωτές σε ειδήσεις που προκαλούν φόβο.

Ενώσεις προστασίας καταναλωτών ζητούν τώρα τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. «Το Fipronil δεν έχει καμιά θέση σε τρόφιμα, θα έπρεπε να το είχαν απομακρύνει από τα ράφια» δηλώνει ο Κλάους Μίλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Καταναλωτών.


Πηγή: newsbeast.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια