Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι συμβαίνει τελικά με τον ΕΟΠΥΥ;


Σαν «βόμβα» έπεσε χθες η αποκάλυψη του Προεδρικού Διατάγματος, που έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ χάνει ουσιαστικά την αυτοτέλειά του και υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 121 (εδώ), ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας παύει ουσιαστικά να έχει αυτονομία και οι περισσότερες αρμοδιότητές του περνούν στον υπουργό Υγείας. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που και ο ίδιος φαίνεται να μην γνώριζε τίποτα για το Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Τάκης Γεωργακόπουλος, αιφνιδιασμένοι και οι δύο με την υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, έσπευσαν χθες στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Αιχμή του δόρατος τόσο για τη Διοίκηση, όσο και για τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ αποτελούν τα άρθρα 12 και 30, με τους τελευταίους να απαιτούν, σύμφωνα με το healthreport.gr, «την άμεση κατάργηση του άρθρου 30 και όλων των υπολοίπων σχετικών διατάξεων του ανωτέρω Π.Δ. με τις οποίες αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και μεταφέρονται σε αυτοτελές τμήμα του Υπουργείου, υπονομεύοντας το θεσμικό ρόλο του μοναδικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας και ανοίγουν την «κερκόπορτα» για σταδιακή υποβάθμιση της συνολικής του υπόστασης».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, θέλησε να καθησυχάσει άπαντες, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας, λοιπόν η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται, καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του».

Παράλληλα, στο ίδιο δελτίο Τύπου, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα», θέλοντας προφανώς να προλάβει την έκρηξη του κου Πολάκη.

Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του εξέφρασε και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, η εφαρμογή του εν λόγω Π.Δ. θα αποδυναμώσει πλήρως το μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, καθώς του αφαιρούνται όλες οι σημαντικές και βασικές αρμοδιότητες και αλλάζει τον σκοπό για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί σε επανεξέταση και επαναδιατύπωση του ΠΔ, προκειμένου ο Οργανισμός να πετύχει τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας του και να έχει τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με άμεσες ενέργειες, αντί να εκτίθενται σε επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια.

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια