Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυτό είναι το μπολ που στοίχισε … 32 εκατομμύρια ευρώ!


Αν κανείς δει αυτό το μπολ, θα νομίσει ότι πρόκειται για ένα απλό και συνηθισμένο μπολ σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.

Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να το πετάξει γιατί είναι παλιό και ταλαιπωρημένο από τη χρήση του. Όμως, στην περίπτωση αυτή θα έχανε ένα μικρό… θησαυρό!

Πρόκειται για ένα μπολ ηλικίας χιλίων ετών της δυναστείας Σονγκ (960-1127), το οποίο πωλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ αντί 294,3 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ, ήτοι 32 εκατομμύρια ευρώ!

Είναι περισσότερο γνωστό ως «κύπελλο κοτόπουλου» (chicken cup). Αναπαριστά μία παραδοσιακή απεικόνιση ενός κόκορα και κότας που τείνουν να μοιάζουν στους νεοσσούς που έχουν αναπαραχθεί πολλές φορές από τη δημιουργία του πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.


Η αντίκα, που μετρά μόλις 8 εκατοστά σε διάμετρο, διεκδίκησε και κέρδισε ένα παγκόσμιο ρεκόρ για την κινεζική τέχνη πριν από 15 χρόνια. 

«Αυτό είναι ίσως ο πιο αναπαραγόμενος σχεδιασμός μεταξύ όλων των πορσελάνινων που παράγονται καθ' όλη την ιστορία της Κίνας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Sotheby's, Nicholas Chow.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, που πηγαίνουν στην Κίνα. Δεν υπάρχει πλέον θρυλικό αντικείμενο στην ιστορία της κινεζικής πορσελάνης, αυτό αποτελεί ουσιαστικά το «ιερό δισκοπότηρο» όταν πρόκειται για την κινεζική τέχνη» συμπλήρωσε ο Chow.


Πηγές: scmp.com, perierga.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια