Από τι κινδυνεύουν οι άνθρωποι που έχουν εξαιρετικά υψηλή «καλή» χοληστερόλη;


Άνθρωποι με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL ή αλλιώς «καλής» χοληστερόλης, είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμα, η υπερβολή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, δήλωσαν ερευνητές.

Τα ευρήματα, λοιπόν, έδειξαν ότι άνθρωποι με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με ανθρώπους που έχουν φυσιολογικά επίπεδα.

Σε άντρες με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 106% υψηλότερο σε σχέση με την ομάδα που είχε φυσιολογικά όρια, ενώ στις γυναίκες φάνηκε να είναι 68% υψηλότερο.

Ο Borge Nordestgaard, καθηγητής του University of Copenhagen, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που κατανοούμε την «καλή»  χοληστερόλη και ότι δεν θα πρέπει να το κάνουμε πια, καθώς η νέα έρευνα δείχνει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Οι γιατροί συνήθιζαν να συγχαίρουν ασθενείς που είχαν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL στο αίμα.

Για την έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 116.000 ανθρώπων. Παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια, κατά μέσον όρο, και τα αποτελέσματα έδειξαν πάνω από 10.500 θανάτους.

Άνθρωποι με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL στο αίμα είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Άνθρωποι με μέτρια επίπεδα HDL στο αίμα είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα. Για τους άντρες το επίπεδο ήταν 1.9 mmol/L. και για τις γυναίκες 2.4 mmol/L. 

Ο Nordestgaard δήλωσε ότι φαίνεται πως χρειάζεται να μετατοπιστεί η εστίαση από τη χοληστερόλη, ως σημαντικό δείκτη υγείας στην έρευνα στα νοσοκομεία και στη γενική ιατρική.


Πηγές: escardio.org, iatronet.gr
_