Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι «τεμπέληδες» βγήκαν στους δρόμους κατά του Μακρό

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της αντεργατικής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει ο Εμανουέλ
Μακρόν. Η οργή εργαζομένων και συνδικάτων ξεχειλίζει και για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας από την Αθήνα.
Σε μια κουβέντα του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε τεμπέληδες, κυνικούς και σκληροπυρηνικούς» αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση για τα εργασιακά.
(AP Photo/Thibault Camus)
Η δήλωση αυτή μπορεί να μην «έπαιξε» πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά προκάλεσε σάλο στη Γαλλία και έφερε οργισμένες αντιδράσεις από συνδικάτα και πολιτικούς.
Το «Ελιζέ» προσπάθησε στη συνέχεια να τα μπαλώσει λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός «τεμπέληδες» στόχευε εκείνους που δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να προωθήσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Οι τεμπέληδες στο δρόμο»

Σήμερα, λοιπόν, πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων κατέβηκαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα τους χαρακτηρισμούς που τους απέδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή ήταν και η προτροπή του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έκανε κάλεσμα λέγοντας «χαζοί, κυνικοί και τεμπέληδες, όλοι στον δρόμο στις 12 και 23 Σεπτεμβρίου».
Εκ μέρους του μεγάλου συνδικάτου CGT, ο επικεφαλής Φιλίπ Μαρτινέ χαρακτήρισε τα σχόλια του Μακρόν «σκανδαλώδη» και υπογράμμισε «Ποιους εννοεί ο πρόεδρος όταν λέει ότι δεν θα υποχωρήσει στους τεμπέληδες; Αναφέρεται στα εκατομμύρια των ανέργων ή εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση;». 
(AP Photo/Thibault Camus)
Το συνδικάτο CGT, αναφορικά με τις μεγάλες σημερινές διαδηλώσεις, ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση».
«Είναι η πρεμιέρα και προαναγγέλλεται επιτυχής», δήλωσε ο  Φιλίπ Μαρτινέ κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μαζί με τις οργανώσεις Solidaires, FSU και Unef, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Πριν από λίγο η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.
(AP Photo/Thibault Camus)
Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ' Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.
«Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο, καθώς το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
(AP Photo/Thibault Camus)
Επεισόδια στο Παρίσι
Στο περιθώριο της μεγάλης πορείας στη γαλλική πρωτεύουσα, ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με την αστυνομία με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και αντλίων νερού.

Η «μάχη» των αριθμών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι αναφορικά με τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις οι αριθμοί που δίνει η αστυνομία έχουν χαώδη διαφορά με εκείνους που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Ενδεικτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει η Le Monde. 
  • Παρίσι: Η αστυνομία λέει 24.000, το CGT 60.000
  • Μασσαλία: Η αστυνομία λέει 7.500, οι διοργανωτές 60.000
  • Λυόν: Η αστυνομία λέει 5.400, τα συνδικάτα 10.000
  • Ρεν: Οι αρχές λένε 4.800, το CGT λέει 10.000
  • Νις: Η αστυνομία λέει 2.200, τα συνδικάτα λένε 5.000
(AP Photo/Claude Paris)

Επιμένει η κυβέρνηση – Συνέχεια στις διαδηλώσεις

Στον απόηχο των διαδηλώσεων ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ υπογράμμισε «θα επιμείνουμε», ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ τόνισε ότι «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στον δρόμο και στη διαδήλωση».
Η CGT έχει ήδη καλέσει σε μια άλλη κινητοποίηση στις 21 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δύο ημέρες μετά, στις 23, καλεί σε συγκέντρωση και η παράταξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια