Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ευτυχώς που ήρθε ο Μακρόν και είδαμε την θρυλική Ομάδα ΖΗΤΑ

Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 1979 όταν με απόφαση της ηγεσίας του Αστυνομικού Σώματος δημιουργήθηκε η ομάδα «ΖΗΤΑ», πιλοτικά για τον νομό Αττικής και
έκτοτε αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η ομάδα «Ζ» έχει μετρήσει αναρίθμητες επιτυχίες έχοντας σημαντική παρουσία στους Ελληνικούς δρόμους, ενώ φημίζεται για την ταχύτητα με την οποία καταστέλλει το έγκλημα με ήθος και συνέπεια.

Η Ομάδα ΖΗΤΑ εδώ και αρκετά χρόνια βιώνει περίοδο παρακμής έχοντας λιγοστό προσωπικό, παρωχημένες μοτοσυκλέτες και όντας φορτωμένη με πολύ πάρα πολύ πάρεργο. Στόχοι και ακίνητα αποτελούν καθημερινότητα για την Θρυλική “ΖΗΤΑ’ αφού η Ομάδα έχει φορτωθεί με βαρύ πρόγραμμα φύλαξης στατικών στόχων. Η Θρυλική “ΖΗΤΑ’ έχει να προσφέρει και μπορεί δώσει πολλά στη μάχη κατά του εγκλήματος. Αλλά απαξιώθηκε. Σκοπίμως απαξιώθηκε. Σήμερα, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης βγάζει ελάχιστα ζεύγη δικυκλιστών της “ΖΗΤΑ” κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας και Νότια. Ουδεμία προσπάθεια ενίσχυσης έγινε τα τελευταία χρόνια.

Η Θρυλική “ΖΗΤΑ” έχει ιστορία και βαριά φανέλα. Είναι μια επίλεκτη υπηρεσία που μαζί με τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης μπορεί να δώσει τα μέγιστα. Διότι χαρακτηρίζεται από επιθετικό πνεύμα και αμεσότητα. Όλοι οι αστυνομικοί της είναι έμπειροι μοτοσικλετιστές έχοντας δική τους μηχανή και όντας ικανοί να κάνουν επικίνδυνες καταδιώξεις. Η Ομάδα “ΖΗΤΑ” με την κατάλληλη αναδιάρθρωση μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες και να δράσει από κοινού με τις υπόλοιπες επιχειρησιακές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Γενικότερα όμως η Άμεση Δράση χρειάζεται ενίσχυση σε επικοινωνίες, οχήματα, προσωπικό, μηχανές και το κυριότερο απαλοιφή του πάρεργου των στόχων. Αν έχει μείνει κάτι αυτή τη στιγμή σε επίπεδο μάχιμης αστυνόμευσης είναι η Άμεση Δράση και οι ΟΠΚΕ. Τα Τμήματα διαλύθηκαν και είναι μόνον για γραφειοκρατικούς και διεκπεραιωτικούς λόγους όπως τα αυτόφωρα και τα μέτρα στόχων.

H “ZΗΤΑ” από κοινού με την “ΔΙΑΣ”, τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης και της ΟΠΚΕ είναι η βάση της καθημερινής αστυνόμευσης. Δεν αντέχουν άλλο πλήγματα ούτε σε επίπεδο προσωπικού ούτε σε επίπεδο υποδομής. Ας καταλάβουν οι κυβερνώντες πως η ΕΛ.ΑΣ δεν είναι υπηρεσία security για να εκτελεί πάρεργο και φρούρηση στόχων πάσης φύσεως και είδους.



Γιάννης Νικήτας
thinknews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια