Περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πεθάνει όποιος θα εισαχθεί σε ΜΕΘ το Σαββατοκύριακο! Γιατί συμβαίνει αυτό;


Ο ασθενής που εισάγεται σε εντατική μονάδα νοσοκομείου τα Σάββατα και τις Κυριακές, έχει περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει απ’ ότι θα είχε αν η εισαγωγή γινόταν μια από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας αυστριακής έρευνας με τη συμμετοχή και Ελληνίδας επιστήμονα. Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης, είναι ότι η πιθανότητα να συμβεί ο θάνατος μέσα στην εντατική στη διάρκεια του σαββατοκύριακου είναι μικρότερη απ’ ότι ο ασθενής να πεθάνει μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Δηλαδή, ο ασθενής κινδυνεύει μεν περισσότερο να πεθάνει αν εισαχθεί το σαββατοκύριακο, αλλά όχι να πεθάνει κατά τη διάρκεια αυτού.

Για να φτάσουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές με επικεφαλή το δρ. Πάουλ Τσάγιτς του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Critical Care», ανέλυσαν στοιχεία για 167.425 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε 119 μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την Αυστρία μεταξύ 2012-2015.

Ο ίδιος ο κ. Τσάγιτς δήλωσε σχετικά:  «Γιατροί και αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μελετήσουν τα ευρήματά μας, επειδή στον 21ο αιώνα η μέρα εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την έκβαση του ασθενούς. Αν και δεν πρέπει να βιαστούμε να εξάγουμε πρόωρα συμπεράσματα, τελικά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις, ώστε να εξαλείψουμε το “φαινόμενο του Σαββατοκύριακου”. Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, οι εισαγωγές του σαββατοκύριακου δεν επηρεάζουν αμέσως την έκβαση του ασθενούς, αλλά με χρονική υστέρηση, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος τις καθημερινές παρά τα σαββατοκύριακα».

Για να ενισχυθεί το πραγματικά σημαντικό εύρημα, παρόμοιες βρετανικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ακριβώς αυτό, τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ατόμων που θα σημειωθεί αν διακομιστούν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μια αιτία που αυτό μπορεί να συμβαίνει, είναι ότι ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις-κλειδιά στην εντατική είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν, αν ο ασθενής εισαχθεί μέσα σ’ αυτές τις δυο ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου κατά τις προσεχείς μέρες της νέας εβδομάδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αυστριακούς γιατρούς, παρατηρείται ότι αναλογικά περισσότεροι ασθενείς με σοβαρότερες παθήσεις και σε χειρότερη κατάσταση υγείας εισάγονται στις εντατικές τα σαββατοκύριακα από ό,τι τις καθημερινές. Ακόμη, η πιθανότητα να βγει ο ασθενής από την εντατική είναι μικρότερη τα σαββατοκύριακα σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής Φαίδρα Σταυροπούλου του Κέντρου Ιατρικής Στατιστικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης (που αποφοίτησε το 2007 από τη Σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ)- εξέφρασαν πάντως την επιφύλαξή τους κατά πόσο τα ευρήματά τους μπορούν να γενικευθούν για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_