«Αντάρτικο» δικηγόρων για τον ΕΝΦΙΑ: Απευθύνουν προσκλητήριο για μαζικές προσφυγές

Σε 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία όχι μόνο καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και

 υποβολής ενδικοφανών προσφυγών εναντίον του φόρου ακινήτων, ο οποίος με φόντο σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο δικηγόρων και φοροτεχνικών.
Σε έξι περιοχές, μετά από σχετικές προσφυγές, το ΣτΕ έχει ακυρώσει τις Τιμές Ζώνης, όπως τις αναπροσάρμοσε το 2016 το υπουργείο Οικονομικών, με το αιτιολογικό ότι επρόκειτο για οριζόντιες παρεμβάσεις, χωρίς να εξεταστούν τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος αλλά και η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία καλούσε το υπουργείο Οικονομικών να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Με άρθρο του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά του ΕΝΦΙΑ, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς ότι στην τελική του μορφή ο ΕΝΦΙΑ πλήττει ευθέως τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των φορολογουμένων κι επιπλέον προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση στην οικονομία, διότι παραγνωρίζει απολύτως την φοροδοτική τους ικανότητα.
«Ακόμη και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος διαθέτει κάποιο εισόδημα, κατ’ ανάγκην αφαιρείται από αυτό ο φόρος εισοδήματος (22% - 45%), η εισφορά αλληλεγγύης (έως 8%), ενώ στην περίπτωση που πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία επιβαρύνεται συγχρόνως με ασφαλιστικές εισφορές, συνολικού ύψους έως και 37,95%. Είναι γνωστό ότι στις επιβαρύνσεις αυτές προστίθενται η φορολόγηση επί τεκμαρτού, δηλαδή ανύπαρκτου εισοδήματος, καθώς και η προκαταβολή φόρου που φθάνει το 100%», τονίζει χαρακτηριστικά ο Β. Αλεξανδρής, καταλήγοντας στο ότι η ανάσχεση της ανεξέλεγκτης (αυτό)καταστροφικής αυτής πορείας προϋποθέτει τρεις ουσιώδεις θεσμικές αλλαγές:
την ευθεία σύνδεση του φόρου κατοχής της ακίνητης περιουσίας με την φοροδοτική ικανότητα και το διαθέσιμο εισόδημα του φορολογούμενου
την καθιέρωση ενός πραγματικά αφορολόγητου ποσού για κάθε φορολογούμενο, που θα ανταποκρίνεται αναλογικά στις ελάχιστες ανάγκες διαβίωσής του
την επιβεβλημένη πλέον και από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να αντανακλούν τις σημερινές, πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
Με φόντο τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη 1 δις ευρώ (!) από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο, δικηγορικά γραφεία καλούν τους φορολογούμενους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με επιφύλαξη και να διεκδικήσουν την επιστροφή του, ποντάροντας κυρίως στο ότι και φέτος ο φόρος έχει υπολογιστεί με πλασματικές αξίες.
iefimerida.gr

_