Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αγγειοοίδημα: Τι είναι και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο;


Το αγγειοοίδημα είναι το οίδημα που προκαλείται από την αύξηση του υγρού μεταξύ των κυττάρων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι εμφανίζεται ξαφνικά σε περιοχές του σώματος χωρίς χαλαρό συνδετικό ιστό, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη, τα δάκτυλα ή σπανιότερα στα γεννητικά όργανα.
Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη του αγγειοοιδήματος:
  1. Αλλεργικό αγγειοοίδημα: Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο που μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες σε τροφές και φάρμακα ή το λατέξ. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λαιμός μπορεί να πρηστεί, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον ασθενή να αναπνέει. Μπορεί επίσης να υπάρχει μία ξαφνική πτώση στην πίεση του αίματος.
  2. Αγγειοοίδημα από λήψη φαρμάκου: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα βαθιά στρώματα του δέρματος και τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν όταν ο ασθενής σταματά τη λήψη του φαρμάκου.
  3. Ιδιοπαθής αγγειοοίδημα: Αν και δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που το προκαλούν οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12.
  4. Κληρονομικό αγγειοοίδημα: Σε αυτό το είδος του αγγειοοιδήματος τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και οι πάσχοντες εμφανίζουν τα συμπτώματα μετά την εφηβεία. Σε αυτές τις καταστάσεις απαιτούνται ειδικά φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε το αγγειοοίδημα. Η αντιμετώπιση γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή από ειδικό αλλεργιολόγο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο τα κορτικοστεροειδή και τα αντιϊσταμινικά αρκούν για τη θεραπεία, σε άλλες πάλι καταστάσεις, π.χ. στην αναφυλαξία, είναι απαραίτητη η χρήση της αδρεναλίνης.


Πηγή: healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια