Όλοι οι λόγοι που πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης


Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στη αύξηση του βάρους και της περιμέτρου μέσης είναι γνωστές σε όλους μας.

Τώρα νέες μελέτες δείχνουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στον εγκέφαλο. Όπως αποδεικνύεται εκτός του ότι προκαλεί παχυσαρκία και διαβήτη, η κατανάλωση μιας διατροφής με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης συνδέεται με έναν αριθμό μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της κακής μνήμης και των γνωστικών δραστηριοτήτων, αναφέρει η Όλγα Κριτσίνη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση της ζάχαρης.

1. Δεν είναι όλα τα σάκχαρα κακά

Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώνε σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, η γλυκόζη που προέρχεται φυσικά από τη διάσπαση τροφίμων όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά, τροφοδοτεί με ενέργεια τα κύτταρα σε όλο το σώμα μας, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Ο δεύτερος τύπος σακχάρου είναι η φρουκτόζη, την οποία προσλαμβάνουμε φυσικά από τρόφιμα όπως τα φρούτα και το μέλι. Σε αυτήν την εκδοχή της είναι σχετικά αθώα, μιας και συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι φυτικές είναι και οι βιταμίνες, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου. Αντίθετα, η παρουσία φρουκτόζης σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την κ. Κριτσίνη, μπορεί να γίνει επιζήμια για την υγεία μας.

«Η φρουκτόζη επηρεάζει ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που είναι σημαντικές ώστε να αισθανόμαστε χορτάτοι», υποστηρίζει ο Kathleen Page, MD, βοηθός καθηγητής της κλινικής ιατρικής στο Keck Medicine, USC.


2. Η ζάχαρη είναι εθιστική

Χρειάζεται μόνο μία μικρή ποσότητα ζάχαρης για να διεγερθεί ο εγκέφαλος και να απελευθερώσει ντοπαμίνη, μια φυσική χημική ουσία του εγκεφάλου που ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης. Δραστικές ουσίες όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη δρουν στους ίδιους υποδοχείς με τη ντοπαμίνη. Σε μια μελέτη του USC, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφές με φρουκτόζη βιώσαν αυξημένη πείνα και πολλές λιγούρες και είχαν μια μεγαλύτερη προθυμία να δώσουν χρήματα για να αποκτήσουν άμεσα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

3. Η ζάχαρη γερνάει το δέρμα

Δεν φταίει για όλα ο ήλιος. Η πάρα πολλή ζάχαρη διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα μας, που βοηθούν στην αναγέννηση των κύτταρων. Δεν υπάρχει κανένας φυσικός τρόπος για να θεραπευτεί η ζημία που έχει δημιουργηθεί στο δέρμα. Η λύση, σύμφωνα με την κ. Κριτσίνη, είναι η διατήρηση της πρόσληψης ζάχαρης στο ελάχιστο ή εξάλειψή της.

4. Η ζάχαρη προκαλεί υπερφαγία

Είναι γεγονός ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αυξάνει την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, πρόσφατα οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η χρόνια κατανάλωση μουδιάζει το ανορεξιογόνο σύστημα της ωκυτοκίνης του εγκεφάλου, τον αισθητήρα που αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Όταν ο εγκέφαλός διαβιβάζει τις ορμόνες για να σταλεί το σήμα ότι είμαστε χορτάτοι, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουμε το φαγητό.


5. Η ζάχαρη «χαλάει» τη μνήμη

Ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) μας βοηθά στην εκμάθηση και στη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Όταν το επίπεδο του BDNF είναι χαμηλό, αδυνατούμε να μάθουμε νέα πράγματα και η μνήμη μας μειώνεται. Ορισμένες έρευνες έχουν ανακαλύψει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών συντελεστών BDNF της νόσου του Alzheimer, την κατάθλιψη και την άνοια.


Πηγή: logodiatrofis.gr
_