Νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό

Με το αμερικανικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον να είναι πολύ ισχυρό στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως δείχνουν οι συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, ο
Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφτεί τα Σκόπια στις 31 Αυγούστου. Ανταποδίδει έτσι την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.Η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάαεφ έχει δείξει σε ρητορικό επίπεδο ότι την ενδιαφέρει να συμμορφωθεί με όλες τις επιταγές της Δύσης ενώ την ίδια ώρα η αυξανομενη πίεση των Αλβανών να καλλιεργούν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δρομολογούν ήδη εξελίξεις που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις που έχει η Αθήνα σχεδόν με όλες τις βαλκανικές χώρες.

Το ονοματολογικό θα απασχολήσει αυτή τη φορά στη συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών, καθώς στην πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας δεσμεύτηκαν ότι επικεντρώθηκαν μόνο στα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος και αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσει νέες επαφές από το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες και να διαβεβαιώσει ότι η χώρα του πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης περί καλής γειτονίας και δημοκρατίας.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι η πόρτα εισόδου είναι ανοικτή για τα Σκόπια αρκεί να πείσει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Συμμαχίας και τα κοινοβούλια ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα που έχουν τεθεί. Δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εμφανίζεται προβληματισμένη για την πρόσφατη υπογραφή του Συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας από τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, η οποία υπεγράφη σε δυο γλώσσες: τη βουλγαρική και τη “μακεδονική”. Άλλωστε η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που το 1991 αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία” και τώρα αναγνωρίζει μέσω της υπογραφής και τη “μακεδονική” γλώσσα, άρα την ύπαρξη “μακεδονικού” έθνους.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων στήριξη των ευρώ-ατλαντικών επιδιώξεων των Σκοπίων από τη Σόφια, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο χώρες θα είναι πλέον ισχυροί σύμμαχοι στις διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με τους Συμμάχους.

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2018 την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ίσως προκαλέσει πρόβλημα στην ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός εξωτερικών είναι καλά προετοιμασμένος, άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν σε ανύποπτο χρόνο είχε επισημάνει και ενημερώσει τον πρωθυπουργό σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στα Βαλκάνια σε πολλά μέτωπα γι αυτό και πρέπει η ελληνική διπλωματία να είναι σε επιφυλακή.

Γι’ αυτό και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, όπως έγινε πρόσφατα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων χειροσφαίρισης όταν η ομάδα της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε με την ονομασία “Μακεδονία” στον αγώνα κατά της Ελλάδας. Η ελληνική ομάδα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη. Το υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι “η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς ομοσπονδίες μπορεί να γίνει μόνο με την προσωρινή της ονομασία”.

πηγή: patrastimes

_