Πάτρα: Εκκενώνουν άμεσα το κτίριο στο παλιό λιμάνι μετά την τραγωδία

 Σειρά μέτρων προστασίας θα ληφθούν άμεσα στο κτίριο όπου στεγάζονταν πριν από λίγα χρόνια οι υπηρεσίες λιμένα της Πάτρας, αλλά εκκενώθηκε λόγω των ζημιών μετά τον σεισμό τον Ιούνιο του
2008. Τα μέτρα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χθες, μερικές ημέρες μετά την κατάρρευση οροφής κτιρίου στο βόρειο λιμάνι και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Νίκος Κοντοές, «το θέμα μας δεν είναι ποιος έχει την τυπική ευθύνη του χώρου, αλλά να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα οποιουδήποτε άλλου ατυχήματος».

Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΛΠΑ, του δήμου Πατρέων, της αστυνομίας, της τροχαίας και του λιμεναρχείου, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι «καταρχήν αποφασίστηκε να εκκενωθεί το κτίριο, από όποιους έχουν μπει μέσα αυθαίρετα».

Να σημειωθεί ότι στο κτίριο διαμένουν περιστασιακά διάφορα άτομα. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο είχε πέσει αλλοδαπος απο τον πρωτο όροφο, όταν έχασε την ισορροπία του.

Επίσης, ο Νίκος Κοντοές πρόσθεσε ότι «θα διακοπούν, εάν υπάρχουν, παροχές ρεύματος και νερού και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την περίφραξη του χώρου». Ταυτόχρονα, η Αστυνομία θα επιτηρεί το κτίριο με τη συνδρομή του λιμεναρχείου, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος μέσα σ' αυτό.

Σχετικά με τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των θραυσμάτων της οροφής του κτιρίου, που ήταν κατασκευασμένη από αμίαντο και κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή, ο Νίκος Κοντοές ανέφερε ότι «μετά τη διαβροχή, το αργότερο μέχρι αύριο θα έχει σκεπαστεί ο χώρος». Όπως εξήγησε, «η απόφαση για να σκεπαστεί ο χώρος ελήφθη ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας».

Όσον αφορά στην απομάκρυνση των θραυσμάτων, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι «εκπονήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης υλικού, το οποίο όμως πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Μετά την έγκριση του σχεδίου, «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των υλικών», διότι, όπως εξήγησε, «είναι υλικά που θέλουν ειδικό χειρισμό και σκοπεύουμε να το κάνουμε με όλους τους κανόνες που επιβάλλει το πρωτόκολλο».

Σχετικά με τις μετρήσεις για τη διασπορά ινών αμιάντου στο περιβάλλον μετά την κατάρρευση της οροφής, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι αυτές έγιναν γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε και στην παραλιακή λεωφόρο Όθωνος-Αμαλίας, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο.

πηγή: tempo24

_