Σας ενοχλεί ο ήχος του … μασουλήματος; Οι επιστήμονες μάς εξηγούν γιατί συμβαίνει!


Ποιος από εμάς δεν ενοχλείτε όταν κάποιος δίπλα του τρώει λαίμαργα μασουλώντας και χτυπώντας εκνευριστικά τα χείλη του;

Ουδείς, τολμώ να πω. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που είναι … ικανοί να φτάσουν στα όρια νευρικού κλονισμού και τους οποίους απλά τους θεωρούμε ιδιότροπους και παράξενους.

Όχι πια, καθώς η επιστήμη έρχεται να ρίξει κι εδώ φως, μιλώντας για μια γνήσια πάθηση που ακούει στο όνομα «μισοφωνία».

Μια νευρολογικού τύπου διαταραχή, δηλαδή, η οποία αναφέρεται στην απέχθεια (ή το φόβο) που προκαλεί ένας ήχος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από μισοφωνία εκνευρίζονται από κάθε πιθανό και απίθανο ήχο, είναι κάποιοι απλώς που τους χτυπάνε στα νεύρα και προκαλούν ακόμα και εκρήξεις οργής.

Είναι σα να μην μπορείς να αποσπάσεις την προσοχή σου από το συγκεκριμένο ήχο που σε ενοχλεί και έχει εν πολλοίς να κάνει με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος σε ακουστικά ερεθίσματα. Όσοι πάσχουν από μισοφωνία, αντιδρούν με αρνητικό τρόπο σε συγκεκριμένα πάντα ερεθίσματα, βιώνοντας αισθήματα πανικού, αποστροφής και θυμού.

Επιστήμονες σκάναραν τους εγκεφάλους 42 Βρετανών, 20 εκ των οποίων έπασχαν από μισοφωνία, για να δουν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στα ενοχλητικά ακουστικά ερεθίσματα. Όντας στο μαγνητικό τομογράφο, τα υποκείμενα της έρευνας άκουγαν μια πληθώρα ήχων που κυμαίνονταν από βροχή μέχρι και ενοχλητικά ερεθίσματα, όπως ανθρώπινα ουρλιαχτά και σωματικούς ήχους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ βρήκαν αυξημένη αντίδραση σε διάφορες εγκεφαλικές περιοχές που συνδέουν αισθήσεις με αισθήματα στους ανθρώπους που πάσχουν από μισοφωνία όταν άκουγαν τους ήχους που δεν αντέχουν.

Όσο για την αντίδρασή τους, οι μετρήσεις έδειξαν ότι βίωναν περισσότερο άγχος παρά αποστροφή ή αηδία. «Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ο θυμός», καταλήγει η έρευνα.


Πηγή: newsbeast.gr
_