Σοκαριστική ανάρτηση Τραμπ: Θέλει να αντιμετωπίζονται οι τζιχαντιστές με σφαίρες βουτηγμένες στο αίμα χοίρων

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης είχε γίνει πριν από λίγες ώρες και το 


«Ισλαμικό Κράτος» είχε αναλάβει την ευθύνη, όταν βγήκε ο Ντόναλντ Τραμπ για να καταδικάσει την επίθεση, αλλά και να ζητήσει ωμά μέτρα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, επιστρατεύοντας έναν ψεύτικο θρύλο.
Το πρώτο μήνυμα του Τραμπ είχε ύφος αρκούντως «προεδρικό»: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να βοηθήσουν. Να είστε δυνατοί και σκληροί, σας αγαπούμε!»

Αλλά δεν πέρασαν 45 λεπτά κι επανήλθε μ' ένα νέο μήνυμα στο Twitter, που προκάλεσε κατακραυγή: «Μελετήστε τι έκανε ο στρατηγός Πέρσινγκ των ΗΠΑ στους τρομοκράτες όταν τους έπιανε. Δεν υπήρχε Ισλαμική τρομοκρατία επί 35 χρόνια!»


Το tweet αναφερόταν σ’ έναν θρύλο, που δεν αποδείχτηκε ποτέ και μολαταύτα χρησιμοποίησε ο Τραμπ και στην προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με το θρύλο αυτό στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππινέζων ισλαμιστών ανταρτών ο στρατηγός Τζον Τζ. Πέρσινγκ, έστησε στο απόσπασμα 50 κρατούμενος, έβαλε να εκτελέσουν τους 49 με σφαίρες βουτηγμένες στο αίμα χοίρου και στον πεντηκοστό είπε: «σε αφήνουμε να φύγεις. Πήγαινε και πες στους δικούς σου τι κάναμε».
Έκτοτε δεν υπήρξαν επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών -για 25 χρόνια, σύμφωνα με όσα έλεγε ο Τραμπ πριν από έναν χρόνο και για 35 χρόνια σύμφωνα με το χθεσινό του tweet-.
Μόνον που ο θρύλος αυτός δεν τεκμηριώνεται ιστορικά.
Ο Τζον Τζ. Πέρσινγκ ήταν ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς στην αμερικανική Ιστορία
Χώρια που ένα τέτοιο μακελειό αντιβαίνει πλήρως στην ηθική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Τραμπ χρησιμοποιεί τον Πέρσινγκ ως παράδειγμα προς μίμηση, αλλά κηλιδώνει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους στρατηγούς στην ιστορία των ΗΠΑ.Ο Πέρσινγκ είναι ο μοναδικός στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που πήρε τον τίτλο του εξάστερου στρατηγού (μαζί με τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, που τιμήθηκε μετά θάνατον).
Μ’ αυτή την αλλόκοτη -αν μη τι άλλο- αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη ο Τραμπ έρχεται να αντικρούσει τον ίδιο του τον εαυτό. Πριν από δύο μέρες είχε προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά βία στο Σάρλοτσβιλ: «Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι αυτό που λέω είναι σωστό», είχε πει, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κάποιος «σε αντίθεση με πολλούς ρεπόρτερ» να ξεφουρνίζει ό,τι θέλει, χωρίς να γνωρίζει πρώτα τα δεδομένα.
Αυτή τη φορά, όμως, ο Τραμπ αντέδρασε άμεσα, χωρίς προηγουμένως να ελέγξει την ακρίβεια των δηλώσεών του. Αλλά η ιστορική αλήθεια είναι κάτι που μάλλον δεν τον αφορά...
iefimerida.gr


_