Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έστησαν «ριχτάδικο» και εξαπάτησαν Ελληνικές εταιρείες παίρνοντας τρόφιμα αξίας άνω των 300.000€

Οι πολυεθνικοί απατεώνες,  χρησιμοποίησαν ένα πρωτότυπο και πειστικό τρόπο, για να καταφέρουν να εξαπατήσουν μεγάλη εταιρεία τροφίμων της χώρας μας .

Τον Απρίλιο  άγνωστο άτομο χρησιμοποιώντας το επώνυμο  ιδιοκτήτη γνωστής εταιρείας διακίνησης τροφίμων με έδρα στην Ρουμανία,  ήλθε σε τηλεφωνική επαφή από τηλεφωνικό αριθμό κινητού Ρουμανίας με την  Ελληνική εταιρεία και ζήτησε να προμηθεύεται για την Ρουμανική αγορά, στην οποία η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται, διάφορα τρόφιμα.


Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής εταιρείας έλαβαν συστάσεις και πείσθηκαν ότι πρόκειται περί γνωστής, σοβαρής και αξιόπιστης εμπορικής εταιρείας, που και η ασφαλιστική της εταιρεία η οποία την είχε ελέγξει, είχε αποδεχθεί να ασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις παραγγελιών που είχε συμφωνηθεί να εξοφλούνται σε 60 ημέρες από την φόρτωσή τους. 

Η όποια  επικοινωνία για τις παραγγελίες και τις λεπτομέρειες της συνεργασίας (ποσότητες και είδος προϊόντων, χρόνος φόρτωσης, τόπος φόρτωσης κλπ) γίνονταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας που της είχε δοθεί από τον εμφανιζόμενο ως ιδιοκτήτη .

Συνολικά  το διάστημα από 3.5.2017 έως και  13.7.2017, εκτελέσθηκαν παραγγελίες αξίας 292.000€

Τα προϊόντα παραλαμβάνονταν με ψυγεία αυτοκίνητα με πινακίδες με βουλγαρικούς αριθμούς κυκλοφορίας, τριών διαφορετικών εταιρειών που οι οδηγοί τους εξέδιδαν τις σχετικές φορτωτικές, με σκοπό την εξαγωγή στη Ρουμανία.

Τέλος Ιουλίου 2017, που είχε ήδη συμπληρωθεί η προθεσμία για πληρωμή των 60 ημερών των πρώτων τιμολογίων η  Ελληνική εταιρεία  επικοινώνησε με την εταιρεία στην Ρουμανία ζητώντας τον ιδιοκτήτη αυτής .

Τότε αποκαλύφθηκε ότι η  Ελληνική εταιρεία είχε πέσει θύμα μιας καλά οργανωμένης απάτης, αφού ουδέποτε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Ρουμανικής εταιρείας είχε επικοινωνήσει με την  Ελληνική  δίνοντας  οποιαδήποτε παραγγελία, ούτε το mail με το οποίο επικοινωνούσαν οι δύο εταιρείες ανήκε στη Ρουμανική εταιρεία και γενικότερα  η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε την παραμικρή σχέση και δεν γνώριζε το παραμικρό.

Παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και τη  διαπίστωση των υπευθύνων της Ελληνικής εταιρείας ότι είχαν πέσει θύματα απάτης, άρχισαν να φτάνουν διάφορες πληροφορίες ότι προϊόντα όμοια με  αυτά που είχαν «χαθεί»,  πωλούνταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θήβα-Χαλκιδική-Λάρισα).

Η  Ελληνική εταιρεία τροφίμων ανέθεσε τη διαχείριση της υπόθεσης στην Εταιρεία Διαχείρισης Κινδύνου A&K Risk Management Consulting, www.ak-riskmanagment.gr ,  τα έμπειρα στελέχη της οποίας  κινήθηκαν ταχύτατα και αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες και τεχνικά μέσα, κατόρθωσαν σε διάστημα 3 ημερών να συγκεντρώσουν ικανά στοιχεία τα οποία έδεσαν την υπόθεση. 

Συγκριμένα διαπιστώθηκε πως τα τρόφιμα ουδέποτε είχαν εξαχθεί στη Ρουμανία, αλλά διακινούταν σε ολόκληρη την  Ελληνική επικράτεια από συγκεκριμένο Λαρισαίο επιχειρηματία, ο οποίος κινείται στο χώρο των τροφίμων, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, δίχως τιμολόγια. Εντοπίσθηκαν μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας  και τα ψυγεία στα οποία ήταν αποθηκευμένα τα τρόφιμα.

Η Υ.Α Λάρισας στην οποία υποβλήθηκε η μήνυση διερευνά την υπόθεση εξετάζοντας όλες τις πιθανότητες.

Η Υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και ήδη με τη μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια των αξιωματικών της Υ.Α Λάρισας, οι οποίοι αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία που τους παρασχέθηκαν, έχει διαμορφωθεί ξεκάθαρη άποψη για το Modus operandi των δραστών, έχουν εντοπιστεί τα άτομα που εμπλέκονται στην απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής και ο ρόλος του καθενός.

Από την προανάκριση και μέχρι στιγμής,  προέκυψε ότι η συγκεκριμένη σπείρα έχει εξαπατήσει τουλάχιστον ακόμη μια εταιρεία με έδρα στην Αρναία Χαλκιδικής  με την ίδια μέθοδο, αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο για τις Ελληνικές επιχειρήσεις .

securenews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια