Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Kατά βάθος είμαι αντιεξουσιαστής

Άνθρωπος χαμηλών τόνων στην καθημερινότητά του, αλλά ισχυρή προσωπικότητα στον δικαστικό χώρο, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο πρώην εισαγγελέας ανήκει στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τον Μάιο του 2015 διορίσθηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου. Είναι δεδομένη στο πρόσωπό του και η στήριξη των ΑΝΕΛ, οι οποίοι παλαιότερα τον είχαν προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ.
Επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στο παρελθόν υπήρξε και  στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Κινήσεις που αποτυπώνουν ότι είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ευρύτερης αποδοχής από όλο τον πολιτικό κόσμο.
Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός είναι πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης και έχει διανύσει μακρά διαδρομή από το 1983 στον δικαστικό κλάδο, σε νευραλγικά πόστα. Το 2003 εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, το 2006 με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ορίστηκε εποπτεύων εισαγγελέας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στην Αντιμετώπιση Οργανωμένου Εγκλήματος.
Στην αρχή της πορείας του υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθηνών και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη διερεύνηση πολύ σοβαρών υποθέσεων που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως η περίφημη υπόθεση των υποκλοπών, περίπλοκες υποθέσεις εκβιασμών, η υπόθεση Κώστα Κεντέρη – Κατερίνας Θάνου, η υπόθεση της Siemens, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πολλές άλλες.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του και, κάνοντας ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα από το δύσκολο έργο που του έχει ανατεθεί, μας παραχώρησε μία συνέντευξη διαφορετική από εκείνες που μας παραχωρούν συνήθως οι πολιτικοί.


Κύριε υπουργέ, είστε αρμόδιος για θέματα διαφθοράς από τη θέση που σας έχει ορίσει ο πρωθυπουργός. Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το «κυνήγι» κατά της διαφθοράς και πώς μπορεί να φέρει αποτελέσματα;
Η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν, είναι και θα είναι ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όσα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία δύο χρόνια και, κυρίως, όσα ελπίζω ότι θα αποκαλυφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα αφενός, μεν, το επιβεβαιώνουν, αφετέρου, δε, δικαιολογούν απόλυτα αυτή την επιλογή της κυβέρνησης.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ενίσχυση της διαφάνειας στον χώρο της Δικαιοσύνης;
Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, αλλά κυρίως οι δικαστές οφείλουν στην πατρίδα τους και στον εαυτό τους να φανούν αντάξιοι της αποστολής τους.

Η Δικαιοσύνη μπορεί να χειραγωγηθεί; Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι κυβερνήσεις ενίοτε ή επιχειρηματικά συμφέροντα παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης; Ακούμε κατά καιρούς για λειτουργούς που ολιγωρούν… Κατά πόσο είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη τελικά; 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλοί θέλουν και επιχειρούν να παρέμβουν στο έργο της Δικαιοσύνης. Συνήθως αποτυγχάνουν. Δεν αποκλείεται όμως πρόσκαιρα να επιτυγχάνουν τους άνομους σκοπούς τους. Έχουν βεβαίως υπάρξει περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ολιγωρία δικαστών. Οι δικαστές είναι άνθρωποι και αυτοί.

Ποια υπόθεση θυμάστε πολύ έντονα από όλες αυτές που έχετε διερευνήσει στο παρελθόν και ποια ήταν η πιο δύσκολη;
Όλες οι υποθέσεις που χειρίστηκα ως εισαγγελέας ήταν σημαντικές για μένα, γιατί είχαν να κάνουν με ανθρώπους και δεν ήταν απλώς δικογραφίες.

Έχετε δεχθεί απειλές για τη ζωή σας κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής σας διαδρομής;
Αρκετές φορές, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Είχαν επιχειρήσει ποτέ να σας προσεγγίσουν ως εισαγγελικό λειτουργό για να σας χειραγωγήσουν;
Στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, πριν από πολλά χρόνια. Επειδή όμως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, δεν επαναλήφθηκαν. Σας υπενθυμίζω όμως ότι γνωστός επιχειρηματίας πριν από έναν χρόνο μού επιτέθηκε δημοσίως, επειδή, όπως ο ίδιος είπε, μου ζήτησε κατ’ επανάληψη να συναντηθούμε και εγώ αρνήθηκα. Αυτός είχε μάθει να βλέπει όποιον θέλει και όποτε θέλει και εγώ συναντώ μόνο όποιον θέλω.


Υπάρχουν κάποιοι που θα είχαν συμφέρον να «πετάξουν λάσπη» στο πρόσωπό σας;
Φυσικά και υπάρχουν, όπως υπήρξαν και στο παρελθόν και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Βέβαια αγνοούσαν και αγνοούν ότι εγώ διαθέτω ένα-δύο συντριπτικά πλεονεκτήματα απέναντί τους. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, θεωρώ τη ζωή ένα παιχνίδι και η χαρά του παιχνιδιού με ξετρελαίνει. Επιπλέον, εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα, αφού είμαι ήδη συνταξιούχος, δεν έχω φιλοδοξίες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, άρα είμαι ελεύθερος, ενώ οι αντίπαλοί μου έχουν να χάσουν πάρα πολλά.

Εξακολουθείτε να έχετε επαφές με τον κ. Καραμανλή; Τι σας είπε όταν αναλάβατε υπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα;
Φυσικά. Ένα από τα πολλά ελαττώματά μου είναι ότι παραμένω πιστός στις φιλίες μου. Όταν ανέλαβα υπουργός, με συνεχάρη και μου συνέστησε να κάνω ό,τι μπορώ για το καλό της πατρίδας μας.

Είστε ένα πρόσωπο που έχετε προταθεί για σημαντικές θέσεις κατά καιρούς και από τον χώρο της Αριστεράς αλλά και από τη Δεξιά. Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Πού τον τοποθετείτε πολιτικά;
Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης, που αγαπάω πάρα πολύ την πατρίδα μου, τους απλούς ανθρώπους της και όλα όσα μπορούν να θεωρηθούν ότι την απαρτίζουν…  Τις φυσικές ομορφιές της, την ιστορία της, τα μνημεία της, τους αγώνες του λαού της και ένα σωρό άλλα.

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, σκέφτεστε να κατέβετε για βουλευτής σε κάποια Περιφέρεια;
Το έχω πει πολλές φορές. Δεν σκέπτομαι να πολιτευτώ, γιατί θεωρώ ότι δεν είμαι ικανός για πολιτική σταδιοδρομία. Επιπλέον, είμαι από τη φύση μου κατά βάθος αντιεξουσιαστής, δεν μου αρέσουν τα αξιώματα, μολονότι απέκτησα αρκετά, αλλά αυτό οφείλεται σε διάφορες ευνοϊκές για μένα συγκυρίες.


Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είναι αποφασιστικός, ικανός, ευφυέστατος, ακαταπόνητος, ασυμβίβαστος…


Θα μου πείτε, σας παρακαλώ, ένα επίθετο για τον πρωθυπουργό Τσίπρα κι ένα για τον άνθρωπο Αλέξη;
Δεν αρκεί ένα επίθετο. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Θα αρκεστώ σε μερικά. Ως πρωθυπουργός, αποφασιστικός, ικανός, ευφυέστατος, ακαταπόνητος, ασυμβίβαστος. Ως άνθρωπος, χαλαρός, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και πολύ ανθρώπινος.

 Πώς έχει αλλάξει η ζωή σας από τότε που γίνατε υπουργός;
Από πλευράς ελεύθερου χρόνου και κόπωσης, η ζωή μου έχει αλλάξει πάρα πολύ. Κατά τα λοιπά, προσπάθησα και προσπαθώ ως άνθρωπος να μην επηρεαστώ. Άλλωστε, όλα έχουν ημερομηνία λήξεως. Όπως και η ζωή μας.

Στον ελεύθερο χρόνο του τι κάνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος; Ποιες είναι οι δραστηριότητες που αγαπάτε να κάνετε και σας χαλαρώνουν;
Ο ελεύθερος χρόνος που έχω είναι ελάχιστος, αλλά παρ’ όλα αυτά κάνω πάρα πολλά. Διαβάζω, πάω βόλτα με τον σκύλο μου, βγαίνω και συζητάω με φίλους, δέχομαι τη δικαιολογημένα σκληρή κριτική των αγαπημένων μου προσώπων για τις τρέλες που κάνω λόγω χαρακτήρα, κάνω την αυτοκριτική  μου, σχεδιάζω την επόμενη μέρα και αναπολώ τη μελωδία τους δάσους και τη μαγεία από ένα μοναδικό ακρογιάλι, που ελπίζω ότι θα απολαύσω και πάλι με μεγαλύτερη άνεση χρόνου.


Μιλήστε μας για τη ζωή σας πριν ακόμη μπείτε στο πανεπιστήμιο και ασχοληθείτε με τη Νομική και το δικαστικό Σώμα. Ήταν στόχος ζωής η Εισαγγελία;
Γεννήθηκα σε μια πανέμορφη γειτονιά, στον Άγιο Γεώργιο δίπλα στο Δουργούτι. Είμαι μοναχοπαίδι και οι γονείς μου, δύο υπέροχοι άνθρωποι, με αγαπούσαν υπερβολικά. Μεγάλωσα μέσα σε αγάπη και ασφάλεια και έμαθα απ’ αυτούς να αποζητώ και να ανταποδίδω αγάπη. Βέβαια και εδώ στάθηκα πολύ τυχερός. Δεν στερήθηκα και δεν τσιγκουνεύτηκα την αγάπη. Πέρασα υπέροχα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Ευχαριστήθηκα παιχνίδι, διασκέδαση και βόλτες.
Παρ’ όλα αυτά ήμουν πολύ καλός μαθητής, αλλά έκανα και πολλές κοπάνες. Από την εφηβεία είχα αποφασίσει να γίνω εισαγγελέας, γιατί θεωρούσα και θεωρώ ακόμη ότι ο εισαγγελέας είναι προστάτης των απλών ανθρώπων και εγγυητής των δικαιωμάτων του λαού.

Η οικογένειά σας σάς στηρίζει στους δύσκολους και υπεύθυνους δρόμους που διαβαίνετε;
Έχω μια υπέροχη οικογένεια, τη σύζυγό μου, Ελένη, και δύο παιδιά, τον Πάρη και τη Νάσια, οι οποίοι υπομένουν στωικά τα πάρα πολλά ελαττώματά μου, τον εντελώς αντισυμβατικό χαρακτήρα μου και τις πολλές «τρέλες» που έχω κάνει στη ζωή μου. Ίσως τους ανθρώπους που με αγαπούν τους ταλαιπωρώ, χωρίς να το θέλω.


Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1/7

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια