Πότε μπορούν τα φρούτα και τα λαχανικά να γίνουν επικίνδυνα;


Λίγο λιγότερο από τις μισές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα το 46%, προκαλούνται από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και θεωρούνται υγιεινές επιλογές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το χειρισμό τους και θα πρέπει να τα ελέγχουμε πάντα για έχουν μόνο όφελος για εμάς.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, φαίνεται να είναι ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας, τη στιγμή που το κρέας και τα πουλερικά είναι υπεύθυνα για το 22% των περιπτώσεων δηλητηρίασης.

Κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρουμε είναι ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων δηλητηρίασης συμβαίνει από συσκευασμένα λαχανικά που πωλούνται κομμένα σε πλαστικές σακούλες, καθώς συνήθως τρώγονται ωμά, ενώ το κρέας και τα πουλερικά μαγειρεύονται και τα μικρόβια σκοτώνονται. To μαρούλι, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, καθώς τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στον ιστό του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το μαρούλι πλυθεί, τα βακτήρια δεν φεύγουν.

Αυτό που μπορούν να προκαλέσουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε κάποιον είναι E.Coli, σαλμονένα και λιστέρια. Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται στο έντερο ζώων και κατ’ επέκταση σε λιπάσματα που μπορεί να μολύνουν τα λαχανικά.

Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχτούμε από μια πιθανή μόλυνση είναι όχι φυσικά να βγάλουμε τα φρούτα και τα λαχανικά από τη διατροφή μας, αλλά να γνωρίζουμε από πού προμηθευόμαστε τα λαχανικά μας και κατά πόσο ο παραγωγός φροντίζει για το θέμα των βακτηρίων, χρησιμοποιώντας απολυμαντικές ουσίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι πιθανότητες είναι με τους καταναλωτές, καθώς καθημερινά πωλούνται εκατομμύρια συσκευασμένα σαλατικά και ο αριθμός των περιπτώσεων δηλητηρίασης είναι αρκετά μικρός.


Πηγή: clickatlife.gr
_