Πώς επηρεάζει τα παιδιά η πρόσληψη γάλακτος φυτικής προέλευσης αντί του αγελαδινού;


Τα παιδιά που πίνουν γάλατα φυτικής προέλευσης (καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας κ.ά.), αντί αγελαδινού, είναι πιο κοντά ως προς το ύψος από ό,τι τα παιδιά που πίνουν το παραδοσιακό γαλακτοκομικό γάλα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, όσο περισσότερο μη αγελαδινό γάλα φυτικής προέλευσης πίνει ένα παιδί, τόσο πιο κοντό είναι. Για κάθε ποτήρι μη αγελαδινού γάλακτος που πίνει ένα παιδί καθημερινά, γίνεται κατά μέσον όρο 0,4 εκατοστά πιο κοντό από το μέσον όρο για την ηλικία του. Από την άλλη, για κάθε ποτήρι αγελαδινού γάλακτος τη μέρα, ένα παιδί έχει 0,2 εκατοστά μεγαλύτερο ύψος από το μέσον όρο.

Η μέση διαφορά ύψους ανάμεσα σε ένα παιδί που κάθε μέρα πίνει τρία ποτήρια (ή φλιτζάνια) αγελαδινού γάλακτος και σε ένα παιδί που πίνει την ίδια ποσότητα γάλακτος αλλά όχι αγελαδινού, είναι 1,5 εκατοστά υπέρ του πρώτου. Αλλά και τα παιδιά που πίνουν ένα συνδυασμό αγελαδινού και άλλου γάλακτος, έχουν μικρότερο ύψος από το μέσον όρο.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσαν στοιχεία για 5.034 παιδιά ηλικίας δύο έως έξι ετών. Από αυτά, το 13% έπινε καθημερινά κάποιο άλλο είδος γάλακτος πλην του αγελαδινού, ενώ τα υπόλοιπα έπιναν αγελαδινό.

Όσον αφορά την αιτία που το μη αγελαδινό γάλα υστερεί στο θέμα του ύψους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαθέτει τις ίδιες πρωτεΐνες και λίπη με το αγελαδινό. Με την εξαίρεση του γάλακτος σόγιας, τα άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες. Σε ό,τι αφορά τα λίπη («κακά» για έναν ενήλικα, αλλά ωφέλιμα για ένα παιδί), μόνο το γάλα καρύδας έχει σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες.


Πηγή: kathimerini.gr
_