Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομικοί Δράμας: Εγκαίνια της Δ.Α. σε ακατάλληλο κτίριο

Οι αστυνομικοί Δράμας επισημαίνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο νέο Αστυνομκό Μέγαρο Δράμας



Τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Δράμας στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο που θα εγκαινιασθεί τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή τόσο των αστυνομικών, όσο και των ίδιων των κρατουμένων (αυτοκτονίες, αυτοτραυματισμοί). Τα συγκεκριμένα κρατητήρια βρίσκονται στη συμβολή των οδών 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη, πλησίον κεντρικών δρόμων της πόλης, στο ισόγειο, ενώ οι κρατούμενοι βρίσκονται σε κοινή θέα και είναι ορατοί απ’ έξω, απ’ όλους τους διερχόμενους πολίτες, οδηγούς και πεζούς, με όποιες αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για όλους, καθώς και για την εικόνα του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Να επισημάνουμε ότι η οδός 1ης Ιουλίου είναι ο πιο κεντρικός δρόμος της Δράμας, είναι χαρακτηρισμένος Εθνική οδός και συνδέει τις πόλεις Δράμα – Καβάλα. Ακριβώς απέναντι από τα παράθυρα των κρατητηρίων και σε απόσταση τριών (3) περίπου μέτρων, υπάρχει φωτεινός σηματοδότης και στάση λεωφορείου, ενώ η περίφραξη είναι χαμηλή και προσβάσιμη σε έναν μέσο άνθρωπο, ενώ υπάρχει εξωτερικά και κρεμασμένη σκάλα για την διαφυγή τους.

Επιπλέον, εντός του χώρου των κρατητηρίων υπάρχουν πολλά σημεία που εύκολα μπορεί κάποιος κρατούμενος να χρησιμοποιήσει για να αυτοτραυματισθεί, ακόμη και να αυτοκτονήσει, αλλά και αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε βάρος άλλων κρατουμένων, ακόμη και αστυνομικών, ενώ η θέση και τα μέσα που διαθέτει ο αστυνομικός φρουρός, δεν επαρκούν ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή τον πλήρη έλεγχο και να μπορεί άμεσα να επέμβει για την αποτροπή οποιουδήποτε δυσάρεστου συμβάντος.
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα παράθυρα των κρατητηρίων τα οποία για ανθρωπιστικούς λόγους έγιναν σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους κρατουμένους  να βγάζουν τα χέρια τους εξωτερικά , επί της οδού 1ης Ιουλίου , ενώ ο τρόπος κατασκευής τους επιτρέπει την είσοδο εξωτερικών αντικειμένων από τρίτους εντός του χώρου των κρατητηρίων, με όποιες ολέθριες συνέπειες αυτό θα δημιουργήσει σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών, αλλά και της εικόνας της υπηρεσίας γενικότερα. Το δε αξιοπερίεργο θα είναι ότι οι αστυνομικοί που εκτελούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία δεν θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε δυσάρεστο συμβεί στους ίδιους, αλλά και τους κρατουμένους που έχουν υπό την ευθύνη τους.

Να σημειώσουμε πως το κτίριο αυτό είναι ανακατασκευή του κτιρίου που στέγαζε πριν πολλές δεκαετίες το Καπνολογικό Ινστιτούτο του τότε Υπουργείου Γεωργίας, δηλαδή δεν πρόκειται για μια νέα κατασκευή, αλλά διαμορφώθηκε ένα πολύ παλιό, ιστορικό θα λέγαμε, κτίριο της Δράμας.

Αξιοσημείωτο εξαλλου είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε καθαρίστριες, παρά μόνο μία μόνιμη πολιτική υπάλληλο που σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου της Διεύθυνσης.

Τέλος, είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη καυσίμων και για το γεγονός ότι τα περιπολικά που χρησιμοποιούν βενζίνη ειναι ακινητοποιημένα και κινούνται μόνο τα πετρελαιοκινητα υπηρεσιακά οχήματα που μεταβαίνουν Καβάλα και Ξάνθη για να εφοδιαστούν καύσιμα διανύοντας πολλα χιλιόμετρα και χάνοντας πολύτιμο χρονο απο την πραγματοποίηση περιπολιών για την αστυνόμευση του Νομού Δράμας.

Γιατί άραγε βιάστηκαν τοσο πολύ, εφόσον αποδεδειγμένα το κτίριο δεν εχει ακόμα ολοκληρωθεί και δεν καλύπτει πλήρως τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, για να το εγκαινιάσουν; Καλή Αρχή και καλό τέλος να’ χουμε! Ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Καλούμε τους επίσημους από την Ηγεσία μας στα εγκαίνια να μεταβούν στο χώρο των κρατητηρίων ώστε να διαπιστώσουν την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η Διοίκηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας έχει κάνει κάτι για όλα αυτά ή απλά ενημέρωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας οτι όλα (δήθεν) είναι έτοιμα, όπως φαίνεται, μόνο και μόνο για να μην δημιουργούν περαιτέρω υπηρεσιακά προβλήματα και για να είναι βέβαια αρεστή στον Αρχηγό και στο  Υπουργείο;

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη δημοσίευση της επιστολής διαμαρτυρίας μας.
Αστυνομικοί Δραμας.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια