Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μεσσηνία: 4 αιώνες και 28 χρόνια φυλακή σε διακινητές μεταναστών


Σε 4 αιώνες και 28 χρόνια φυλακή καταδίκασε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων 4 Ουκρανούς διακινητές παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι ωστόσο θα εκτίσουν 10 χρόνια ο καθένας. Χθες το Μονομελές Κακουργιοδικείο ασχολήθηκε με δύο διαφορετικές υποθέσεις μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, στις οποίες ήταν διαμοιρασμένοι οι κατηγορούμενοι (2 στη μια και 2 στην άλλη).

 

 

Η μια αφορούσε τη μεταφορά 36 μεταναστών με ένα 11μετρο ιστιοφόρο, το οποίο κινδύνεψε να βυθιστεί στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου και ρυμουλκήθηκε από αλιευτικό σκάφος Καλαματιανού επαγγελματία στον όρμο του Γερολιμένα στη Λακωνία. Ο λιμενικός του Γυθείου, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη, μίλησε για μια τραγική κατάσταση, περιγράφοντας ότι οι μεταφερόμενοι βρίσκονταν 3 - 4 μέρες στη θάλασσα πριν πέσουν σε φουρτούνα, ταξιδεύοντας από την Τουρκία για την Ιταλία. Μέσα στο ιστιοφόρο που τους μετέφερε, οι λιμενικοί δεν βρήκαν ούτε τα στοιχειώδη σωστικά μέσα, ενώ οι μετανάστες ζούσαν ανάμεσα σε εμετούς και ακαθαρσίες για όσο διήρκεσε το ταξίδι τους. Είχαν πληρώσει 4 - 8.000 δολάρια ο καθένας τους.

 

Η άλλη αφορούσε τη μεταφορά 68 μεταναστών, οι περισσότεροι Πακιστανοί οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Λαύριο και θα πλήρωνε η οικογένειά τους όταν θα έφταναν στην Ιταλία. Και σε αυτή την περίπτωση το ιστιοφόρο με το οποίο τους μετέφεραν έπεσε φέτος στη 1 Φεβρουαρίου σε θαλασσοταραχή, έμεινε ακυβέρνητο και ρυμουλκήθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων Βοιών Λακωνίας. Πάντως οι κατηγορούμενοι έπεισαν το δικαστήριο ότι αναγκάστηκαν να κάνουν αυτή τη "δουλειά", γιατί στην Ουκρανία δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Στην Τουρκία είναι εύκολο γι' αυτούς να περάσουν επειδή δεν τους ζητάνε βίζα, κι εκεί τους χρησιμοποιούν ως... αναλώσιμους τα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Γι' αυτό άλλωστε τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και ότι ωθήθηκαν στην πράξη τους αυτή από ένδεια· οπότε έπεσαν σε ποινές φυλάκισης 75 χρόνων ο καθένας στην πρώτη υπόθεση και 139 χρόνων ο καθένας στη δεύτερη υπόθεση.

 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί με τους Ουκρανούς ναυτικούς και τα κυκλώματα δουλέμπορων δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την κυβέρνηση της χώρας τους. Χθες στο δικαστήριο βρέθηκε και ένας Ουκρανός πρόξενος ο οποίος μίλησε ατύπως για τις προσπάθειες που γίνονται να περιοριστεί το φαινόμενο, προπαγανδίζοντας στην Ουκρανία τις εξαντλητικές ποινές που εφαρμόζονται στους διακινητές από το ελληνικό δίκαιο.

 

Πηγή: eleftheriaonline



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια