Εφετείο Κακουργημάτων Κέρκυρας: Ποινή 384 ετών σε Αξιωματικό του Λ.Σ. για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Kοντά 4 αιώνες ποινή για Αξιωματικό του Λ.Σ., τέως Διοικητή του Κλιμακίου Ειδικών 


Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, επεφύλαξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κέρκυρας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης λαθραίων καπνικών προιόντων.

Ο αξιωματικός καταδικάστηκε σε 384 (!) έτη φυλάκισης. Ενας πολίτης, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, άμεσος συνεργάτης του Αξιωματικού Λ.Σ, κάτοικος Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε 411(!) χρόνια φυλάκισης. 

'Ενας τελωνειακός υπάλληλος κρίθηκε ένοχος με ποινή φυλάκισης 15 ετών ενώ καταδικάστηκαν και άλλα 13 άτομα με ποινές φυλάκισης από 6 έως 41 έτη για τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις. Αθώος κρίθηκε ένας ακόμη λιμενικός, λόγω αμφιβολιών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση που έχει φέρει σε πέρας η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος. Το Κλιμάκιο Βορείου Ελλάδος είχε αναλάβει τις έρευνες οι οποίες διήρκησαν  περίπου δυο χρόνια.

Το ιστορικό της Υπόθεσης  

   Όλα ξεκίνησαν τον Φεβορυάριο του 2016. Σε έλεγχο που έγινε στο φορτίο φορτηγού με επικαθήμενο ψυγείο, από προσωπικό της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, με τη συνδρομή στελεχών των Γραφείων Ασφάλειας και Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη, ανάμεσα σε φορτίο ψαριών, μεγάλη ποσότητα από λαθραία τσιγάρα, τα οποία ο 38χρονος οδηγός σκόπευε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.   Ο οδηγός συνελήφθη και κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ το φορτηγό, όπως φυσικά και τα τσιγάρα κατασχέθηκαν. 

Από την καταμέτρηση που ακολούθησε βρέθηκε ότι υπήρχαν 370.740 πακέτα τσιγάρων, ποσότητα στην οποία αναλογούν διαφυγόντες δασμοί ύψους 1.268.311,82 ευρώ.

Από εκεί και πέρα όμως, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του κυκλώματος διακίνησης.

  Συγκεκριμένα, συνελήφθη ο 44χρονος διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.    Κατόπιν έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, στελέχη του Κλιμακίου Βορείου Ελλάδας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέβησαν στην σύλληψη ενός ακόμα βαθμοφόρου που υπηρετεί στη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, καθώς επίσης και ενός ιδιώτη κατοίκου Θεσσαλονίκης.

   Μετά από λίγες ημέρες συνελήφθη στην Αθήνα ένας 53χρονος τελωνειακός υπάλληλος, μετά από συντονισμένη επιχείρηση ανδρών της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος με την κατηγορία της εμπλοκής του στην υπόθεση της μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων που εντοπίστηκαν πριν από τρεις ημέρες στην Ηγουμενίτσα. 

   Ο τέως Διοικητής των ΚΕΑ Ηγουμενίτσας και ο Τελωνειακός είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για την υπόθεση.

  _