Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κύθηρα: Παρέδωσαν υλικά ατομικής προστασίας στους πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες (φωτό)

Δημοσιεύουμε την ομιλία του Δημάρχου Κυθήρων: Με πολύ χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο Δημαρχείο Κυθήρων τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου
Αρχιπύραρχο κ. Θεόδωρο Λαρέζο, τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχο κ. Χριστόδουλο Παπαμιχαήλ και τον Προϊστάμενο του Π.Κ. Κυθήρων κ. Λάζαρο Κωνσταντίνου με τους επιτελείς και συνεργάτες τους, προκειμένου να παραδώσουμε στους πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες των Κυθήρων τα μέσα ατομικής προστασίας που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας. Είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί μας, καθώς με τη σεμνή αυτή τελετή επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η άριστη συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική προστασία, και κύρια με την ηγεσία και τους επικεφαλής του Π.Σ. στο νησί μας.



Η μέριμνά μας για την πυρασφάλεια και την άρτια οργάνωσή της και στα δύο νησιά του Δήμου μας, ήταν και παραμένει διαρκής εδώ και δυόμιση χρόνια. Μέσα στο πρώτο μισό της θητείας μας σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε σημαντικές δράσεις στην πυρασφάλεια. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές:
 
Διάνοιξη και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και ζωνών πυρασφάλειας δασών. Μέσα από την ετήσια εργολαβία για την αγροτική οδοποιία καταφέραμε να συντηρήσουμε μεγάλο μέρος του δαιδαλώδους αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, στοιχείο απαραίτητο στην περίπτωση μιας δασικής ή χορτολιβαδικής πυρκαγιάς.
Γενική συντήρηση των 2 πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου με τη συνεχή μέριμνα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη.
Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας εθελοντών πυροσβεστών με δαπάνες του Δήμου.
Τοποθέτηση νέων κρουνών, αντικατάσταση παλαιών και συντήρηση υπαρχόντων. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί ή τοποθετούνται τις επόμενες ημέρες 8 νέοι κρουνοί, αντικαταστάθηκαν 6 που ήταν εκτός λειτουργίας και συντηρήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι που κατέστησαν πλήρως λειτουργικοί.
Τοποθέτηση υδροστομίων σε αντλιοστάσια και δεξαμενές του Δήμου (Κύθηρα και Αντικύθηρα) που είναι συμβατά με τους συνδέσμους της Πυροσβεστικής.
Εντός των επομένων εβδομάδων ολοκληρώνεται η πυρασφάλεια στα Αντικύθηρα με την τοποθέτηση νέων κρουνών και τη συντήρηση των υπαρχόντων.
Όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του νησιού (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δήμου) εξοπλίστηκαν με ειδικά κλειδιά ενεργοποίησης των κρουνών.
Εντός των επομένων εβδομάδων τοποθετούνται 2 πυροσβεστικές καμπίνες στα 2 πολυσύχναστα parking της Χώρας και του Ποταμού.
Ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν από την Π.Υ. Γυθείου οι μελέτες πυρασφάλειας για: Δημοτική Βιβλιοθήκη, Παιδικός Σταθμός Φρατσίων, Δημοτικό Σχολείο Χώρας, Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδων, Δημοτικό Σχολείο Ποταμού, Νηπιαγωγείο Λιβαδίου, Νηπιαγωγείο Ποταμού, Δημοτικό Κατάστημα Ποταμού, Δημαρχείο και κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας. Εκδόθηκαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, ορίσθηκαν υπεύθυνοι υπάλληλοι πυρασφάλειας και τοποθετήθηκαν συνολικά: 58 φωτιστικά ασφάλειας, 6 αυτόνομες φαροσειρήνες, 3 φαροσειρήνες για πίνακα πυρανίχνευσης, 8 μπουτόν συναγερμού, 11 ανιχνευτές καπνού για πίνακα, 3 πίνακες πυρανίχνευσης, 27 πυροσβεστήρες, 4 πυροσβεστήρες οροφής και 14 πυροσβεστικές φωλιές.
Ανανεώθηκε η ισχύς του πιστοποιητικού πυρασφάλειας του Δημοτικού Camping στο Καψάλι μέχρι το 2020.



Γίνονται ετήσιες προσλήψεις υπαλλήλων πυρασφάλειας τριών μηνών (θερινή περίοδος) στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Προωθούμε την προμήθεια προστατευτικού και λοιπού απαραίτητου πιστοποιημένου υλικού προς το Παράρτημα Κυθήρων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που κάνει εξαιρετική δουλειά και προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο σε σοβαρά περιστατικά εγκλωβισμών ή τραυματισμών. 
Υποχρεώθηκαν (σε συνεργασία με την Εγχώριο Περιουσία) όλοι οι μισθωτές αιγιαλών που χρησιμοποιούν τροχήλατες καντίνες, να προμηθευτούν και να τοποθετήσουν φορητούς πυροσβεστήρες και τα προβλεπόμενα μέσα πυρόσβεσης στις παραλίες που δραστηριοποιούνται.
Προετοιμάζουμε την δημιουργία ψηφιακών χαρτών πυρασφάλειας με όλες τις απαραίτητες ηλεκτρονικές ενδείξεις που είναι απαραίτητες στην Π.Υ. στην περίπτωση ενός συμβάντος (σημεία υδροληψίας, κρουνοί, δρόμοι κ.λπ.).
Ολοκληρώνονται οι μελέτες πυρασφάλειας για: Κτίρια Γυμνασίου και Λυκείου, παλαιό Δ.Σ. Φρατσίων (όπου δημιουργούμε το νέο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κυθήρων), παλαιό Δ.Σ. Καραβά, Κοινοτικό Κατάστημα Καραβά, Κοινοτικό Κατάστημα Αντικυθήρων, Περιφερειακό Ιατρείο Αντικυθήρων (και κοιτώνας Ιατρού), Δημοτικοί Ξενώνες Αντικυθήρων. Θα εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και θα τοποθετηθούν όλες οι προβλεπόμενες πυροσβεστικές υποδομές.
Ολοκληρώνεται άμεσα η μελέτη πυρασφάλειας στο Λιμένα Καψαλίου, ενώ προγραμματίζονται οι μελέτες πυρασφάλειας για όλα τα λιμάνια του νησιού (Πλ. Άμμος, Αγ. Πατρικία, Διακόφτι, Αβλέμωνας, Αγ. Πελαγία και Αντικύθηρα).
Παραλάβαμε το όχημα δασοπυρόσβεσης τύπου UNIMOG από το Αρχηγείο του Π.Σ., μετά από αίτημά μας. Το όχημα συντηρήθηκε με δαπάνες του Δήμου σε πιστοποιημένο συνεργείο στην Αθήνα και αναμένεται η έκδοση πινακίδας κυκλοφορίας στο όνομα του Δήμου για να ενταχθεί στο δημοτικό στόλο οχημάτων και να ενισχύσει την πυρασφάλεια στο νησί, κυρίως στις δασικές περιοχές (Γερακάρι, Ποταμός, Καραβάς).
Δώσαμε μεγάλη βάση στην κινητοποίηση των εθελοντικών τοπικών ομάδων πυρασφάλειας σε κάθε τοπική κοινότητα. Με διαρκείς αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που μέχρι σήμερα έχει σώσει καταστάσεις σε σημαντικά συμβάντα. Σε όλους τους εθελοντές και κατοίκους που πάντα σπεύδουν στην πρώτη γραμμή του συμβάντος αξίζουν πραγματικά και ειλικρινή συγχαρητήρια.
Οι παρεμβάσεις μας για την ενίσχυση του τοπικού Π.Κ. σε προσωπικό και μέσα είναι συνεχείς προς την ηγεσία του Π.Σ. Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση στο Κλιμάκιο πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης δεν λύνει τα ουσιαστικά προβλήματα, καθώς οι πενταετείς δεν έχουν καθηκοντολόγιο μονίμων και συνεπώς δεν μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα σε νυκτερινές βάρδιες. Αυτή τη στιγμή το Κλιμάκιο έχει οργανική δύναμη 14 ατόμων (12 πυροσβεστών και 2 Αξιωματικών) και οι καλυμμένες θέσεις είναι μόνο 6 (5 πυροσβέστες και υπαξιωματικοί και 1 Αξιωματικός). Υπάρχουν δηλαδή 7 κενές θέσεις πυροσβεστών και 1 θέση Αξιωματικού που πρέπει να καλυφθούν άμεσα.
Στόχος μας είναι η δημιουργία στο νησί Δημοτικού Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά την παρουσία και στελέχωση του επίσημου Π.Κ. της Π.Υ. στα Κύθηρα. Εξάλλου υπάρχει ήδη απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. για την ίδρυση Ε.Π.Κ. στο νησί, την οποία όμως δεν έχουμε ακόμα υλοποιήσει αφενός διότι αναμένουμε σαφή υποστήριξη σε προσωπικό στο επίσημο Π.Κ., αφετέρου επειδή χρειάζονται νέοι εθελοντές πυροσβέστες που θα πιστοποιηθούν και θα ενισχύσουν την τοπική πυρασφάλεια, ώστε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του Νόμου.

Αντιμετωπίσαμε επίσης με επιτυχία και άλλες δράσεις πολιτικής προστασίας, όπως η πυκνή χιονόπτωση που μετά από πολλά χρόνια είχαμε στο νησί τον περασμένο Ιανουάριο.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα στελέχη της Π.Υ., επιθυμούμε τη συχνή διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων αλλά και τοπικών ή μεγαλύτερης κλίμακας ασκήσεων στο νησί, καθώς η πρόληψη και η προετοιμασία είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς έκτακτα συμβάντα. Εξυπακούεται ότι στην πυρασφάλεια και την πολιτική προστασία, το Α και το Ω είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου, καθώς από το πέταμα ενός αναμμένου τσιγάρου από κάποιον ασυνείδητο, μέχρι την ανάγκη του οποιουδήποτε να οικοπεδοποιήσει τα δάση, έχουν προκύψει στη Χώρα μας μερικές από τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στο μεγάλο έργο της αποκατάστασης των 2 ΧΑΔΑ των Κυθήρων και Αντικυθήρων, που έχει ήδη ξεκινήσει και χρηματοδοτείται με σχεδόν 8 εκατομμύρια Ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, με αφορμή το οποίο ένα μεγάλο άγχος όλων μας για την πυρασφάλεια των 2 αυτών χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, λήγει οριστικά. Προβλέπονται σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης και στους 2 χώρους επέμβασης, ενώ η ύπαρξη εργοταξίου για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια, εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο του χώρου, που μετά τη δημιουργία των υποδομών ΧΥΤΥ θα ανήκει στην πλήρη κυριότητα και δικαιοδοσία του Δήμου μας. 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια