Εφτά τροφές που θα ενισχύσουν την όρασή σας


Η σωστή διατροφή έχει πολλά οφέλη και στην υγεία των ματιών μας.

Υπάρχουν μάλιστα τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας αν θέλετε να έχετε για πολλά χρόνια μάτια … αετού!

Συκώτι: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, τη γνωστή και ως ρετινόλη. Αποτελεί τη βιταμίνη που συνδέεται περισσότερο απ’ όλες με την όραση και η οποία συμβάλλει στην παραγωγή ροδοψίνης από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία, που εκδηλώνεται με συμπτώματα πόνου και ερεθισμού του επιπεφυκότα και η εξέλκωση του κερατοειδούς που μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση.

Γαλακτοκομικά: Άλλη μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.


Ψάρια: Πλούσια τόσο σε βιταμίνη Α, όσο και σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρυνση, περιορίζουν την καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και μειώνουν τις πιθανότητες εκφυλιστικών νοσημάτων του οφθαλμού.

Λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης: Εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την απορρόφηση της βιταμίνης Α, καθότι συμμετέχει στη μεταφορά της από το ήπαρ (όπου αποθηκεύεται) στον οφθαλμό.


Κόκκινα κρέατα: Για το λίπος τους, το οποίο επίσης συμβάλλει στην απορρόφηση της βιταμίνης Α από τον οργανισμό, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι η απορρόφησή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απορρόφηση των λιπιδίων.

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικές ουσίες με γνωστή και αποδεδειγμένη ευεργετική δράση για την καλή υγεία των ματιών. Βελτιώνουν την όραση και επιβραδύνουν την εξέλιξη στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πάθησης που παρατηρείται στους ηλικιωμένους, αλλά και στους ασθενείς με διαβήτη και οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντική μείωση της όρασης.


Φράουλες: Είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C (μαζί με άλλα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια) η οποία θεωρείται το κατεξοχήν αντιοξειδωτικό καθώς δρα νωρίτερα σε σχέση με όλα τα άλλα αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και στην αναγέννηση κάποιων ουσιών, ανάμεσά τους και η βιταμίνη Ε. Ιστοί με υψηλή παραγωγή οξειδωτικών, όπως οι ιστοί των ματιών, προστατεύονται ιδιαιτέρως από τη δράση της βιταμίνης C.


Πηγές: in2life.gr, iatronet.gr
_