Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανθρώπινη φωνή: Δέκα πράγματα που σίγουρα δεν έχετε ακούσει ποτέ!


Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί ένα εξελιγμένο μέσο επικοινωνίας, με το οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους αποτελεσματικά.

Η φωνή μας όχι μόνο είναι ικανή να παράγει όμορφους  ήχους την ώρα που μιλάμε ή ακόμη καλύτερα όταν τραγουδάμε, αλλά μπορεί να περάσει υπέροχα μηνύματα και μόνο με το χρώμα που έχει την εκάστοτε στιγμή.

Παρόλο όμως που τη χρησιμοποιούμε καθημερινά, υπάρχουν πολλά πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν τα γνωρίζουν! Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες για την ανθρώπινη φωνή!

Όλα τα παιδιά ανήκουν στην κατηγορία των σοπράνο

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι βαρύτονοι ή μέσοι υψίφωνοι, όλα τα παιδιά θεωρούνται σοπράνο. Μόλις φτάνουν στην εφηβεία, οι φωνητικές τους χορδές πυκνώνουν και αναπτύσσονται σε μήκος και αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στους άνδρες.


Οδήγησε σε αναγκαστικούς ευνουχισμούς

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καλύτεροι τραγουδιστές δεν θα έχαναν το εύρος της φωνής τους και θα αποκτούσαν πιο βαθιά φωνή, σε κάποια αγόρια γινόταν ευνουχισμός πριν φθάσουν στην εφηβεία. Τα άτομα αυτά που ευνουχίζονταν για το συγκεκριμένο λόγο ονομάζονταν Καστράτοι και πληρώνονταν ακριβά για τις υπηρεσίες τους.


Η πιο δυνατή φωνή ήταν 129 ντεσιμπέλ

Η δυνατότερη φωνή που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, ανήκε στην Jill Drake από την Αγγλία. Ήταν σε θέση να φωνάζει στα 129 ντεσιμπέλ, πράγμα που σημαίνει ότι ακουγόταν πιο δυνατά από μια συναυλία ή ένα κομπρεσέρ.


Η χαμηλότερη ποτέ νότα ήταν μόλις 0.189 Hertz

Ο Tim Storms ήταν σε θέση να τραγουδήσει σε έναν τόνο που ήταν μόλις στα 0.189 hertz. Αυτό είναι οκτώ οκτάβες κάτω από τη χαμηλότερη G νότα στο πιάνο. Είχε επίσης το ευρύτερο φάσμα από κάθε τραγουδιστή, καθώς ήταν σε θέση να τραγουδήσει νότες κατά μήκος 10 οκτάβων, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από ότι τραγουδούσαν οι περισσότεροι τραγουδιστές.


Ο ήχος παράγεται με έναν πολύ περίπλοκο τρόπο

Αν και πολλοί πίστευαν ότι η ανθρώπινη φωνή δημιουργήθηκε με ένα σχετικά απλό τρόπο, έρευνες έδειξαν τελικά ότι είναι πολύ πιο περίπλοκη η διαδικασία αυτή. Ο ήχος στην πραγματικότητα παράγεται μέσω μυών που βρίσκονται στο λαιμό, οι οποίοι πάλλονται και χαλαρώνουν, αλλάζοντας την αντίσταση του αέρα που παρέχεται στους πνεύμονες. Έτσι, δημιουργούνται ηχητικά κύματα που μπορούν περαιτέρω να χειραγωγηθούν από τις φωνητικές χορδές.


Η πιο παλιά καταγραφή  ανθρώπινης φωνής είναι από το 1860

Ο Édouard-Léon Scott de Martinville κατέγραψε μια φωνή στην εφεύρεσή του, το φωνόγραφο, το 1860. Ανίχνευε τα ηχητικά κύματα σε ένα περιστρεφόμενο κύλινδρο. Οι ερευνητές με δυσκολία κατάφεραν να αναπαράγουν αυτόν τον ήχο και να ακούσουν τη φωνή να τραγουδάει.


Η φωνή είναι σε θέση να παράγει τεράστια ποικιλία ήχων

Οι περισσότερες γλώσσες περιλαμβάνουν μόνο μια μικρή ποσότητα διαφορετικών ήχων, που συχνά κυμαίνονται σε μερικούς μόνο δεκάδες επιμέρους θορύβους. Ωστόσο, η γλώσσα Taa αποτελείται από περίπου 112 διακριτούς ήχους – περίπου τρεις φορές περισσότερο από τα αγγλικά.


Οι τραγουδιστές λαιμού μπορούν να παράγουν αρκετούς ήχους ταυτόχρονα

Η ανθρώπινη φωνή μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Αυτό επιτρέπει σε έμπειρους τραγουδιστές να παράγουν ταυτόχρονα τέσσερις ξεχωριστούς τόνους από το λαιμό τους.


Το τραγούδι είναι μια ξεχωριστή λειτουργία από την ομιλία

Το τραγούδι και η ομιλία χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, παρά το γεγονός ότι και τα δύο φαίνεται να χρησιμοποιούν τις ίδιες βασικές λειτουργίες. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα άτομα που έχουν πάθει κάποιο εγκεφαλικό χάνουν την ικανότητα να μιλούν, αλλά μπορούν ακόμα να τραγουδήσουν κανονικά, καθώς η φωνή δεν έχει υποστεί στην πραγματικότητα φυσική ζημιά.


Γι’ αυτό όσοι έχουν τραυλισμό μπορούν να τραγουδήσουν χωρίς πρόβλημα

Αυτός είναι και ο ίδιος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι που τραυλίζουν όταν μιλάνε δεν έχουν παρόμοια προβλήματα όταν τραγουδούν. Αυτό έχει επηρεάσει ακόμη και διάσημους μουσικούς, όπως είναι για παράδειγμα ο Bill Withers.


Πηγή: aggouria.net
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια