Απαιτείται ή όχι παράβολο για τις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων; - Τι ισχυρίζονται ζωόφιλοι για το Α.Τ Λουτρακίου

Πρόσφατα έγινε μία περίεργη καταγγελία που αφορά το αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου στο zoosos.gr όπου και αναφέρθηκε:

 «Το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου παραπληροφορεί πολίτες ζητώντας χρήματα για παράβολα αναφορικά με κακοποιήσεις ζώων
Πολλά είναι τα παράπονα φιλόζωων πολιτών που απευθύνθηκαν στο www.zoosos.gr διαμαρτυρόμενοι για τα όσα ένστολοι στο  Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου Κορινθίας τους λένε αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής παράβολων ώστε να κάνουν δεκτές καταγγελίες σχετικά με κακοποίηση ζώου.
Αν και η κακοποίηση ζώου (κάθε είδους) είναι αδίκημα αυτεπάγγελτο (και όχι κατ’ έγκλιση) – διώκεται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας – και δεν απαιτείται η καταβολή παράβολου από όσους καταθέτουν εναντίον των δραστών εντούτοις οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Λουτρακίου αυτοσχεδιάζουν στην κυριολεξία και λένε ό,τι τους κατεβαίνει ενώ ισχυρίζονται ψευδώς πως ο νόμος άλλαξε. Μάλιστα όταν οι επίδοξοι καταγγέλοντες ζητούν να μάθουν βάσει ποιου νόμου απαιτούν χρήματα οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι αυτά αναφέρονται στον νόμο 4426/2016, ενώ αυτό δεν ισχύει.
Το www.zoosos.gr έχει ενημερώσει την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ώστε και αυτή με τη σειρά της να ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. το αυτονόητο δηλαδή οι αστυνομικοί υπάλληλοι να μην αυτοσχεδιάζουν και να δέχονται τις καταγγελίες χωρίς να απαιτούν χρήματα.
Το ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μία φορά…
Για να το ξεκαθαρίσουμε τρεις εγκύκλιοι μία της ΕΛ.ΑΣ. (του 2012) και δύο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (το 2013 και το 2014) αναφέρουν ότι τα εγκλήματα αυτά διώκονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και πως δεν απαιτείται η πληρωμή παράβολου.
Τόσο η εγκύκλιος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υπ’ αρ. 71377/12/396322 που εκδόθηκε στις 30-3-2012 όσο και η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσου – Εμμανουήλ Παπαδάκη υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13 (σελ.3) αλλά και η εγκύκλιος της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνης υπ΄ αρ. 4/4372/13.10.2014 (σελ. 4) αναφέρουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτο αδίκημα και ΔΕΝ απαιτείται η καταβολή χρημάτων.
EgkykliosAftepageltoAdikima
Στις εγκυκλίους του Άρειου Πάγου διαβάζουμε: «Μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία».
ParavoloMinisisEgykliosΑναφέρεται και στην εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υπ’ αρ. 71377/12/396322
Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσουν χρήματα ενημερώστε τους ότι η νομοθεσία έχει αλλάξει και πως αυτό δεν προβλέπεται. Θυμίζουμε ότι η άγνοια των νόμων από την πλευρά των αστυνομικών μπορεί να χαρακτηριστεί και εγκληματική αμέλεια ενώ συνιστά και παράβαση καθήκοντος καθώς οδηγεί στην αθώωση εκείνων που κακοποιούν ζώα…».
korinthiannews.gr
_Η ανάρτηση στο zoosos.gr